Latinica     Ћирилица     English

Predstavnica ProSes-a Aldina Bukva-Mahmutović, menadžerica 2. pilara projekta, učestvovala u dvodnevnoj radionici na temu unapređenja zdravlja trudnica i porodilja kroz implementaciju metodologije „Više od brojeva“ koju je organizirao Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) 12-13. decembra 2017. godine.

Zdravlje trudnica i novorođenčadi je jedan od najvažnijih indikatora za ocjenu napretka i javnog zdravstva zemlje. Većina slučajeva sa smrtnim ishodom može se spriječiti odgovarajućom medicinskom intervencijom. Inovativna metodologija Svjetske zdravstvene organizacije „Korak dalje od brojeva: pregled slučaja smrtnosti i komplikacija kod trudnica i porodilja sa ciljem da se trudnoće učine sigurnijim“ predviđa i uvođenje kliničkog audita kao instrumenta za monitoring kvalitete zdravstvene zaštite i blagovremeno otkrivanje rizika u trudnoći radi osiguranja sigurnog materinstva. SZO/UNFPA su pomogli da se spomenuta metodologija uvede u 14 zemalja Evrope.

Cilj radionice je bilo postići konsenzus donosioca odluka i zdravstvenih profesionalaca o najboljem pristupu implementaciji spomenute metodologijie u BiH, narednim koracima i akcionom planu. Učestvovali su predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH, entitetskih ministarstava zdravstva, strukovnih komora, zdravstvenih profesionalaca iz oblasti ginekologije i akušerstva, predstavnici agencija za kvalitetu u zdravstvu i drugi stručnjaci iz zdravstva.

Fondacija Fami i UNFPA imaju potpisan sporazum o saradnji i već su imali zajedničke aktivnosti u oblasti edukacije medicinskih sestara/tehničara u zajednici o seksualnom i reproduktivnom zdravlju

Dodatne informacije:

  • Inovativna metodologija Svjetske zdravstvene organizacije - Korak dalјe od brojeva - PDF dokument
         
  KATEGORIJE GRANTOVI ARHIVA LINKOVI
ProSes početna Video ProSes grantovi Arhiva novosti UNICEF
Kontakt Publikacije Odobreni grantovi ProSes bilten WHO
Galerija Aplikacije      
         

Copyright@2007- 2018 Fondacija fami. Sva prava zadržana. Sadržaj ovih stranica ne smije se prenositi bez dozvole vlasnika.
pretraži Fondacija fami