Latinica     Ћирилица     English

Komora medicinskih sestara-tehničara Federacije Bosne i Hercegovine osnovana je u Bihaću 27. juna 2014. godine. Na Osnivačkoj skupštini kojoj je prisustvovalo 40 od 60 izabranih delegata iz kantona FBiH odabrani su predsjednik i zamjenica predsjednika Komore, predsjednik i zamjenica predsjednika Skupštine Komore, te članovi i članice Upravnog odbora.

Kao što je definisano Zakonom o sestrinstvu i primaljstvu u FBiH (2013), medicinske sestre i tehničari svih nivoa obrazovanja obavezno se udružuju u komoru. Jedan od glavnih zadataka komore je zaštita interesa građana u ostvarivanju prava na zdravstvene usluge odgovarajuće vrste, sadržaja i kvaliteta. Komora također ima zadatak da omogući članovima zadovoljavanje stručnih i ličnih potreba, osigura uslove za organizovan nastup, te čuva i štiti interese medicinskih sestara i tehničara kao najbrojnije grupe zdravstvenih radnika.

Uspostavljanje sestrinske komore na federalnom nivou značajno će doprinijeti samoregulaciji sestrinske profesije i zaštiti interesa javnosti u FBiH s obzirom da će ona biti zadužena i za vođenje registra i proces licenciranja članova.

ProSes će i dalje podržavati proces osnivanja i uspostavljanja funkcionalnosti Komore medicinskih sestara-tehničara Federacije Bosne i Hercegovine započet u maju 2013. godine nizom radionica na temu sestrinskih udruženja i komora u kojima je učestvovao značajan broj medicinskih sestara i tehničara iz svih regija i kantona BiH. Federalna Komora će biti jedan od ključnih partnera u različitim projektnim aktivnostima koje imaju za cilj jačanje sestrinske profesije i unapređenje kvaliteta zdravstvene njege u FBiH.

         
  KATEGORIJE GRANTOVI ARHIVA LINKOVI
ProSes početna Video ProSes grantovi Arhiva novosti UNICEF
Kontakt Publikacije Odobreni grantovi ProSes bilten WHO
Galerija Aplikacije      
         

Copyright@2007- 2018 Fondacija fami. Sva prava zadržana. Sadržaj ovih stranica ne smije se prenositi bez dozvole vlasnika.
pretraži Fondacija fami