Latinica     Ћирилица     English

Treći simpozij s međunarodnim učešćem na temu „Prepoznavanje rada medicinskih sestara i tehničara u sustavu zdravstva“ održan je 14. i 15. maja 2015. godine u Mostaru u organizaciji Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru, Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i Udruženja/udruge medicinskih sestara i tehničara Federacije Bosne i Hercegovine. Više od 250 zdravstvenih djelatnika iz cijele BiH i Hrvatske uzelo je učešće u simpoziju.

Zdravka Lončar, predsjednica Organizacijskog odbora i glavna sestra Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, na konferenciji za štampu objasnila je da su se za ovogodišnju temu simpozija odlučili zbog sadašnje neprepoznatljivosti rada i profesije medicinskih sestara i tehničara u BiH. Ispred Udruženja/udruge medicinskih sestara i tehničara u Federaciji BiH obratila se njegova predsjednica, Neira Čengić, navodeći da udruženje dobija na snazi i da broj njegovih članova raste, a da mu podršku daju i kolege i koleginice iz Hrvatske koji su dio puta već prošli.

Iako je tema simpozija u fokus stavila prepoznatljivost rada medicinskih sestara/tehničara u sistemu zdravstva, najveću je pažnju učesnika simpozija privuklo prisustvo Dragice Šimunec, predsjednice Hrvatske komore medicinskih sestara (HKMS) i Federacije regulacijskih tijela u sestrinstvu Europske unije. U svom nadahnutom izlaganju predsjednica Šimunec je naglasila ulogu i funkciju sestrinske komore u sistemu zdravstva, te posebno istakla važnost funkcionisanja komore kao regulatora profesije. Komora je, po riječima predsjednice Šimunec, ustanova sa javnim ovlastima i kao takva obavlja slijedeće poslove:

- vodi i održava javni registar članova Komore,

- izdaje, obnavlja i oduzima licencu,

- vrši stručni nadzor, i

- vrši priznavanje inozemnih stručnih kvalifikacija.

Naglašena je uloga Komore u zaštiti i sigurnosti pacijenata, te njen značaj u smislu partnerskog odnosa sa institucijama zdravstvenog sistema.

Kada je u pitanju formiranje komore medicinskih sestara i tehničara na nivou Federacije BiH, koje je nakon usvajanja Zakona o sestrinstvu 2013. godine postalo obavezno, Zdravka Lončar je pojasnila da je osnivačka skupština već održana i da se očekuje se njena skora registracija..

Dodatne informacije:

         
  KATEGORIJE GRANTOVI ARHIVA LINKOVI
ProSes početna Video ProSes grantovi Arhiva novosti UNICEF
Kontakt Publikacije Odobreni grantovi ProSes bilten WHO
Galerija Aplikacije      
         

Copyright@2007- 2018 Fondacija fami. Sva prava zadržana. Sadržaj ovih stranica ne smije se prenositi bez dozvole vlasnika.
pretraži Fondacija fami