Latinica     Ћирилица     English

U Domu zdravlja Bijeljina gdje se u okviru ProSes-a pilotira immplementacija sestrinstva u zajednici, tokom februara i marta 2015. godine, održan je niz radionica za medicinske sestre/tehničare porodične medicine u zajednici (MSPMuZ).

Švajcarski stručnjaci iz oblasti sestrinstva i bh. predavači održali su niz interaktivnih radionica sa temama relevantnim za rad medicinske sestre sa starijim pacijentima i pacijentima sa hroničnim oboljenjima koji su sve zastupljenija vulnerabilna grupa stanovništva. Obrađene su slijedeće teme: dijabetes melitus, hipertenzija, respiratorne bolesti, menadžment promjene ponašanja, pridržavanje terapije lijekovima i polifarmacija, klinička procjena, palijativna njega i kontrola bola, rod i zdravlje. Edukativnim radionicama obuhvaćena je i procjena zajednice koja je jedan od ključnih zadataka MSPMuZ.

Medicinske sestre imaju ključnu ulogu u rješavanju izazova na polju javnog zdravstva, a posebno u modelu pružanja zdravstvene njege pacijentima sa hroničnim oboljenjima. Doprinos medicinskih sestara edukavanjem i samozbrinjavanjem pacijenata može značajno doprinijeti sprečavanju komplikacija i prevremene smrti, poboljšanju kvaliteta života i zdravstvenih ishoda kod pacijenata. Spomenuta edukacija, uz podršku i mentorstvo u narednim mjesecima, daće medicinskim sestrama adekvatne kompetencije (znanje i vještine) te instrumente potrebne za primjenu proširenog obima prakse MSPMuZ.

         
  KATEGORIJE GRANTOVI ARHIVA LINKOVI
ProSes početna Video ProSes grantovi Arhiva novosti UNICEF
Kontakt Publikacije Odobreni grantovi ProSes bilten WHO
Galerija Aplikacije      
         

Copyright@2007- 2018 Fondacija fami. Sva prava zadržana. Sadržaj ovih stranica ne smije se prenositi bez dozvole vlasnika.
pretraži Fondacija fami