Latinica     Ћирилица     English

U sklopu druge komponente projekta, obavljena je dvodnevna studijska posjeta Zdravstvenom centru dr. Adolf Drolc u Mariboru (Slovenija) 27. i 28. juna 2016. godine. Učesnici studijske posjete su bili predstavnici domova zdravlja u kojima ProSes testira novi model pružanja zdravstvene njege u zajednici (Bijeljina, Prijedor, Tuzla i Odžak), kao i predstavnici domova zdravlja koji su potencijalne naredne lokacije za primjenu modela (Banjaluka, Sarajevo, Mostar, Stari Grad Mostar, Konjic i Brčko). Posjeti su se pridružili i predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva i Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Cilj posjete je bilo upoznavanje sa naprednim modelima funkcionisanja patronažne službe koji bi se mogli primjeniti i u kontekstu bh. zdravstva. Učesnici su imali priliku vidjeti na koji način ova služba funkcioniše u organizacionom, finansijskom kao i logističkom smislu, te će moći u svom domenu uvesti promjene koje vode ka boljem funkcionisanju službe u svojoj ustanovi a koje su u skladu sa važećim zakonodavstvom.

Tokom boravka u Mariboru učesnici su posjetili i Fakultet zdravstvenih studija kojem je naučna baza za studente upravo Zdravstveni centar, i tom prilikom upoznali se sa studijskim programom i načinom na koji spomenute dvije ustanove sarađuju .

         
  KATEGORIJE GRANTOVI ARHIVA LINKOVI
ProSes početna Video ProSes grantovi Arhiva novosti UNICEF
Kontakt Publikacije Odobreni grantovi ProSes bilten WHO
Galerija Aplikacije      
         

Copyright@2007- 2018 Fondacija fami. Sva prava zadržana. Sadržaj ovih stranica ne smije se prenositi bez dozvole vlasnika.
pretraži Fondacija fami