Latinica     Ћирилица     English

Ambasador Švajcarske u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Heinrich Maurer, uručio je direktoru Doma zdravlja Bijeljina, dr Zlatku Maksimoviću, medicinsku i nemedicinsku opremu čime je okončan prvi ciklus aktivnosti u procesu unapređenja sestrinstva u zajednici u Domu zdravlja Bijeljina. Ceremoniji upriličenoj 20. novembra 2015. godine u Domu zdravlja Bijeljina, ispred Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske su prisustvovali dr Milan Latinović i dr Jasminka Vučković, a ispred Univerziteta u Istočnom Sarajevu dr Maja Račić. Opremu je donirala Vlada Švajcarske u sklopu projekta “Jačanje sestrinstva u Bosni i Hercegovini” (ProSes) i uključuje terensko vozilo, medicinsku opremu za sestrinske torbe, računarsku opremu, te namještaj za prostoriju za konsultacije medicinskih sestara.

Od oktobra 2014. godine kada je ProSes započeo aktivnosti jačanja sestrinstva u zajednici u Domu zdravlja Bijeljina, 40 medicinskih sestara porodične medicine u zajednici imalo je direktnu podršku obezbjeđivanjem opreme, edukacije i kontinuiranog praćenja u radu uz pomoć domaćih i stranih mentora. Sve nabrojano imalo je za cilj da medicinskim sestrama omogući da na sistematičan način stanovništvu pružaju niz usluga vezanih za liječenje postojećih i sprečavanje nastanka novih oboljenja kao i promociju i očuvanje zdravlja kroz rad u ambulanti i u zajednici.

Već nakon relativno kratkog perioda primjene proširenog obima prakse medicinske sestre porodične medicine u zajednici, ostvareni rezultati za pacijente više su nego vidljivi: u prva tri mjeseca 40 medicinskih sestara je obavilo više od 900 kućnih posjeta nepokretnim i umirućim pacijentima. Medicinske sestre su kod više od 2.000 pacijenata uradile godišnji kontrolni pregled koji će se u budućnosti nastaviti obavljati u redovnim intervalima. U zajednici su organizovane zdravstveno-promotivne aktivnosti. Znanje i iskustvo stečeni u Bijeljini biće veoma korisni i za druge dijelove zemlje. Dom zdravlja Bijeljina koji bilježi odlične rezultate u poslovanju i jedan je od lidera u procesu reforme zdravstva u regionu, sada ima edukovan i osposobljen kadar koji je spreman da odgovori na zdravstvene potrebe pacijenata i njihovih članova porodice u zajednici.

U toku su pripreme za širenje modela na preostalih 15 timova porodične medicine u Domu zdravlja Bijeljina i početak aktivnosti u Domu zdravlja Prijedor u Republici Srpskoj.


Povezane vijesti:

 • - Klinička supervizija u Domu zdravlja Bijeljina - LINK
 • - Radionice za medicinske sestre/tehničare porodične medicine u zajednici (MSPMuZ) - LINK

 • Dodatne informacije
  :

  - Vijest o završnoj ceremoniji objavljena na veb stranici bijeljina.org
  - Vijest o završnoj ceremoniji objavljena na veb stranici bijeljina.net
  - Vijest o završnoj ceremoniji objavljena na veb stranici infobijeljina.com
  - Vijest o završnoj ceremoniji objavljena na veb stranici sobijeljina.org
  - Vijest o završnoj ceremoniji objavljena na veb stranici vijesti.ba

           
    KATEGORIJE GRANTOVI ARHIVA LINKOVI
  ProSes početna Video ProSes grantovi Arhiva novosti UNICEF
  Kontakt Publikacije Odobreni grantovi ProSes bilten WHO
  Galerija Aplikacije      
           

  Copyright@2007- 2018 Fondacija fami. Sva prava zadržana. Sadržaj ovih stranica ne smije se prenositi bez dozvole vlasnika.
  pretraži Fondacija fami