Latinica     Ћирилица     English

Svečano otvaranje trening centra na Zdravstvenom fakultetu Univerziteta u Zenici upriličeno je 11. februara 2016. godine. Trening centar je smješten u krugu Kantonalne bolnice Zenica, u centralnoj zgradi prijemnog bloka. Otvaranje trening centra je pomogla Vlada Švajcarske u sklopu projekta „Jačanje sestrinstva u Bosni i Hercegovini“ (ProSes) putem nabavke i donacije medicinske opreme za potrebe opremanja kabineta kliničkih vještina.

Kabinet kliničkih vještina koji je u sklopu trening centra potreban je da se studenti zdravstvene njege još tokom studija osposobe da stručno i efikasno pružaju kliničku njegu u budućem radu sa pacijentima. Donirana oprema će budućim medicinskim sestarama i tehničarima omogućiti usavršavanje praktičnih vještina koje su u skladu sa ažuriranim setom vještina obuhvaćenim revidiranim nastavnim planovima i programima studija zdravstvene njege.

Direktivama Evropske unije (Direktiva 2005/36/EZ Evropskog parlamenta i Savjeta od 7. septembra 2005. godine o priznavanju stručnih kvalifikacija i Direktiva 2013/55/EU Evropskog parlamenta i Savjeta od 20. novembra 2013. godine o izmjeni i dopuni Direktive 2005/35/EZ o priznavanju stručnih kvalifikacija), se definiše da praktično osposobljavanje studenata zdravstvene njege treba da čini minimalno pola ukupnih sati studiranja.

         
  KATEGORIJE GRANTOVI ARHIVA LINKOVI
ProSes početna Video ProSes grantovi Arhiva novosti UNICEF
Kontakt Publikacije Odobreni grantovi ProSes bilten WHO
Galerija Aplikacije      
         

Copyright@2007- 2018 Fondacija fami. Sva prava zadržana. Sadržaj ovih stranica ne smije se prenositi bez dozvole vlasnika.
pretraži Fondacija fami