pretraži Fondacija fami
Regulativa i priznavanje sestrinske profesije
Latinica     Ћирилица     English

Izmijenjene zdravstvene potrebe stanovništva, kao i neophodnost smanjenja troškova, stavili su sestrinstvo u središnji položaj zdravstvenog sistema svake zemlje: naučna literatura ukazuje da su medicinske sestre/tehničari, a ne ljekari, ključne za implementaciju modela budućnosti zdravstvene zaštite usmjerene ka pacijentu. Stoga je od suštinske važnosti da su sestrinske kompetencije, organizacija i praksa takvi da mogu dati efikasan doprinos zdravstvenom sistemu zemlje.

Analizom postojećeg stanja i kroz radionice za definisanje vizije, održanim u proljeće 2012. godine, identifikovan je niz izazova u oblasti sestrinstva koji trenutno negativno utiču na rad sestrinske profesije a samim tim i na zdravstvene ishode u BiH. Kada su u pitanju regulativa i priznavanje sestrinske profesije, akteri i partneri sa viših nivoa iz oblasti sestrinstva identifikovali su slijedeće oblasti za poboljšanje trenutnog stanja:

Da bi se ostvarilo veće priznavanje medicinskih sestara/tehničara kao bitnih resursa u zdravstvenom sistemu, te poboljšanje kvaliteta i sigurnosti sestrinske njege, ProSes se fokusira na aktivnosti u slijedećih pet oblasti:

         
  KATEGORIJE GRANTOVI ARHIVA LINKOVI
ProSes početna Video ProSes grantovi Arhiva novosti UNICEF
Kontakt Publikacije Odobreni grantovi ProSes bilten WHO
Galerija Aplikacije      
         

Copyright@2007- 2018 Fondacija fami. Sva prava zadržana. Sadržaj ovih stranica ne smije se prenositi bez dozvole vlasnika.