pretraži Fondacija fami
Formalno visoko obrazovanje medicinskih sestara/tehničara
Latinica     Ћирилица     English

Izmijenjene zdravstvene potrebe stanovništva, kao i neophodnost smanjenja troškova, stavili su sestrinstvo u središnji položaj zdravstvenog sistema svake zemlje: medicinske sestre/tehničari su ključne za  implementaciju modela budućnosti zdravstvene zaštite usmjerene ka pacijentu. Kao i u mnogim drugim zemljama, i u Bosni i Hercegovini značajni nedostaci prisutni u kompetencijama medicinskih sestara/tehničara čine zemlju i sestrinsku radnu snagu nespremnim za odgovaranje na izmjenjene zdravstvene potrebe stanovništva. Prilagođavanje formalnog obrazovanja izmijenjenim potrebama zdravstvenog sistema stoga je od suštinskog značaja za poboljšanje kvaliteta zdravstvenih usluga, a samim tim i za pozitivan uticaj na efikasnost cjelokupnog BiH zdravstvenog sistema.

Analizom prostojećeg stanja i radionicama za definisanje vizije sprovedenim u 2012. godini identifikovan je niz izazova vezanih za sadašnje formalno obrazovanje u okviru sestrinske profesije. Oni uključuju slijedeće:

Faza 1 projekta, prije svega, bavi se uspostavljanjem neophodnih preduslova za poboljšanje formalnog visokog obrazovanja (na kojem će se raditi u fazi 2 i 3), i to kroz:

         
  KATEGORIJE GRANTOVI ARHIVA LINKOVI
ProSes početna Video ProSes grantovi Arhiva novosti UNICEF
Kontakt Publikacije Odobreni grantovi ProSes bilten WHO
Galerija Aplikacije      
         

Copyright@2007- 2018 Fondacija fami. Sva prava zadržana. Sadržaj ovih stranica ne smije se prenositi bez dozvole vlasnika.