Latinica     Ћирилица     English

Međunarodni dan sestrinstva koji se obilježava svake godine 12. maja u spomen na rođendan Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva, proslavile su jučer medicinske sestre i tehničari diljem BiH. Međunarodno vijeće medicinskih sestara i tehničara je kao ovogodišnju temu odabralo spremnost zdravstvenih sistema da odgovore na globalne izazove, odnosno značajnu ulogu koju u navedenom imaju medicinske sestre i tehničari.

ProSes je učestovao u njegovom obilježavanju zajedno sa partnerima iz više zdravstvenih i obrazovnih ustanova i organizacija u oba entiteta BiH.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu održan je prigodan program tokom kojeg su se prisutnima obratili Nj.E. Veleposlanik Švicarske, g. Heinrich Maurer, generalna direktorica KCUS, prof. dr. Sebija Izetbegović, predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva, te menadžerica ProSes-a, Ines Katić-Vrdoljak.

Na Medicinskom fakultetu (MF) u Banjaluci održan je svečani skup u kojem su učestvovali dekan fakulteta, prof. dr Milan Skrobić, direktor Fondacije fami, Dejan Sredić, predstavnici donatora (Vlade Švicarske), pomoćnica ministra za visoko obrazovanje Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Radmila Pejić, rukovodilac Odsjeka za bolničku zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, dr Milan Latinović. Menadžerica treće komponente ProSes-a i asistentica na studijama zdravstvene njege na MF Banjaluka, Duška Jović, predstavila je ProSes i njegovu treću komponentu koja se bavi unapređenjem visokog obrazovanja medicinskih sestara i tehničara. Prisutni su imali priliku upoznati se sa značajem praktične nastave u procesu osposobljavanja studenata za budući rad sa pacijentima i obići kabinet kliničkih vještina koji je dodatno opremljen prošle godine u sklopu ProSes-а.

Predstavnici ProSes-a pridružili su se i skupovima koje su organizirali Savez medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske, kao i Komora medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo, te tom prilikom istakli spremnost projekta da nastavi intenzivne aktivnosti na jačanju položaja i uloge sestrinske profesije u BiH.


         
  KATEGORIJE GRANTOVI ARHIVA LINKOVI
ProSes početna Video ProSes grantovi Arhiva novosti UNICEF
Kontakt Publikacije Odobreni grantovi ProSes bilten WHO
Galerija Aplikacije      
         

Copyright@2007- 2018 Fondacija fami. Sva prava zadržana. Sadržaj ovih stranica ne smije se prenositi bez dozvole vlasnika.
pretraži Fondacija fami