Latinica     Ћирилица     English

Petom po redu sastanku Upravnog odbora ProSes-a (UO) prisustvovalo je šest od devet članova UO, predstavnici projektnog tima i Konzorcija, te četiri gosta. Sastanak je održan u Bijeljini 8. marta 2016.g. a domaćin je bio Dom zdravlja Bijeljina. To je omogućilo prisutnima da se izravno upoznaju sa konkretnim aktivnostima i rezultatima jednogodišnjeg pilotiranja pružanja usluga zdravstvene njege u zajednici koje se odvijalo u sklopu 2. komponente projekta.

Direktor za suradnju Ambasade Švicarske u BiH Joseph Guntern i Maja Zarić, koordinatorica zdravstvenog programa Ambasade Švicarske u BiH, obrazložili su nalaze srednjoročne evaluacije projekta koja je sprovedena prethodne godine.

Evaluacija je potvrdila da ProSes odgovara postojećim potrebama i kao takav veoma dobrodošao za Bosnu i Hercegovinu, te da je opravdan i nužan prvobitno planirani dugoročni pristup. Date preporuke u čiju se primjenu već krenulo ne podrazumijevaju značajne strateške promjene već se tiču izmjena u dinamici planiranih aktivnosti i u upravljačkoj strukturi projekta.

Sve navedeno značajno je uticalo na planirani proračun u smislu neutrošenih sredstava zbog čega je donator donio odluku da odobri jednogodišnje produženje prve faze projekta (do oktobra 2017. godine), bez ulaganja dodatnih sredstava. Članovima UO je prikazan prijedlog jasnije podjele uloga i odgovornosti između projektnih partnera koji je također bio jedna od preporuka evaluacije.

Prisutnima se predstavila nova menadžerica projekta Ines Katić-Vrdoljak i izrazila zadovoljstvo što ima priliku sudjelovati u jednom tako značajnom projektu za Bosnu i Hercegovinu. Ispred Ženevske sveučilišne bolnice (HUG), koja je jedan od partnera u Konzorcijumu ProSes-a, prisutnima se obratila Sigiriya Aebischer Perone i podvukla da je HUG prisutan u BiH još od 1997. godine i da želi dati što veći doprinos procesu jačanja sestrinstva.

Predstavljeni su rezultati ostvareni u prethodnom razdoblju, te predočene i usvojene aktivnosti planirane za četvrtu projektnu godinu.

     
         
  KATEGORIJE GRANTOVI ARHIVA LINKOVI
ProSes početna Video ProSes grantovi Arhiva novosti UNICEF
Kontakt Publikacije Odobreni grantovi ProSes bilten WHO
Galerija Aplikacije      
         

Copyright@2007- 2018 Fondacija fami. Sva prava zadržana. Sadržaj ovih stranica ne smije se prenositi bez dozvole vlasnika.
pretraži Fondacija fami