Latinica     Ћирилица     English

Predstavnici ProSes-a i Fondacije fami posjetili su šesti po redu Ženevski forum zdravlja (GHF) koji se održao u Ženevi u periodu od 19. do 21. aprila. Ovogodišnji forum bio je posvećen održivim i ekonomičnim inovacijama u oblasti zdravstva koje imaju poseban značaj s obzirom na mnogobrojne izazove vezane za pristup zdravstvenoj zaštiti. Multisektorski pristup je potreban da se osigura pristup novim tehnologijama i novim lijekovima, te da se iznađu konkretna i odgovarajuća rješenja.

Ženevski forum zdravlja pokrenut je 2006. godine sa namjerom da se povežu politika i praksa, a od tada se održava redovito svake druge godine. Organizatori su Ženevska univerzitetska bolnica, Medicinski fakultet u Ženevi, te nekoliko švicarskih i međunarodnih organizacija posvećenih globalnom zdravlju.

Ove godine, deset godina nakon održavanja prvog okupljanja, Ženevski forum zdravlja bio je domaćin regionalnom sastanku Svjetskog zdravstvenog samita. U pitanju je godišnje okupljanje M8 Saveza akademskih zdravstvenih centara koji je jedinstvena mreža koju čine 23 vodeća međunarodna akademska centra, univerziteta i istraživačke ustanove.

Forum je bio prilika da se promoviraju zajednički projekti Fondacije fami i Ženevske univerzitetske bolnice – „Projekat jačanja sestrinstva u Bosni i Hercegovini“ koji se provodi u cijeloj BiH, kao i projekat namjenjen njezi bolesnika u terminalnoj fazi bolesti čije testiranje slijedi u općini Doboj, kao i da se razmjene iskustva sa drugim zdravstvenim projektima koje podržava Vlada Švicarske u svijetu.


Dodatne informacije
:

- Zvanična veb stranica Ženevskog foruma - link
- Zvanična veb stranica Svjetskog zdravstvenog samita - link

- Letak sa Ženevskog foruma - pdf dokument

         
  KATEGORIJE GRANTOVI ARHIVA LINKOVI
ProSes početna Video ProSes grantovi Arhiva novosti UNICEF
Kontakt Publikacije Odobreni grantovi ProSes bilten WHO
Galerija Aplikacije      
         

Copyright@2007- 2018 Fondacija fami. Sva prava zadržana. Sadržaj ovih stranica ne smije se prenositi bez dozvole vlasnika.
pretraži Fondacija fami