pretraži Fondacija fami
Latinica     Ћирилица     English
         
  KATEGORIJE GRANTOVI ARHIVA LINKOVI
ProSes početna Video ProSes grantovi Arhiva novosti UNICEF
Kontakt Publikacije Odobreni grantovi ProSes bilten WHO
Galerija Aplikacije      
         

Copyright@2007- 2018 Fondacija fami. Sva prava zadržana. Sadržaj ovih stranica ne smije se prenositi bez dozvole vlasnika.
2015. godina
U petomjesečnom periodu od maja do septembra 2015.g. za četrdeset medicinskih sestara porodične medicine u zajednici koje učestvuju u ProSes pilot projektu u Bijeljini biće organizovana klinička supervizija... pročitati više!         Treći simpozij s međunarodnim učešćem na temu „Prepoznavanje rada medicinskih sestara i tehničara u sustavu zdravstva“ održan je 14. i 15. maja 2015. godine u Mostaru... pročitati više!
Osnivačka skupština Resursnog centra za profesionalni razvoj medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara za područje Republike Srpske odžana je 4. aprila na Jahorini... pročitati više!         ProSes je podržao učešće predstavnika studijskih programa zdravstvene njege fakulteta u Banjaluci i Tuzli u studijskoj posjeti Fakultetu zdravstvenih studija slovačkog Univerziteta u Prešovu... pročitati više!
2014. godina
ProSes je organizovao niz radionica na temu udruženja i komora medicinskih sestara i tehničara u periodu od maja do novembra 2013. godine kojima je prisustvovalo više od 40 učesnika, većinom medicinskih sestara i tehničara sa svih nivoa zdravstvene zaštite i iz svih regija i kantona BiH... pročitati više!         U okviru ProSes-a, organizovana je edukacija medicinskih sestara i tehničara o kvalitetu i sigurnosti obavljanja sestrinske prakse. Edukacija je dio aktivnosti komponente 1 ProSes-a koja je posvećena priznavanju sestrinske profesije i povećanju kvaliteta zdravstvene njege... pročitati više!
Komora medicinskih sestara-tehničara Federacije Bosne i Hercegovine osnovana je u Bihaću 27. juna 2014. godine. Na Osnivačkoj skupštini kojoj je prisustvovalo 40 od 60 izabranih delegata iz kantona FBiH odabrani su predsjednik i zamjenica predsjednika Komore, predsjednik i zamjenica predsjednika Skupštine Komore, te članovi i članice Upravnog odbora... pročitati više!         Udruga/udruženje medicinskih sestara i tehničara u Federaciji BiH je preregistrovano 1. avgusta 2014. godine. Udruženje će imati značajnu ulogu u predstavljanju i informisanju o medicinskih sestrama i tehničarima i sestrinskoj profesiji, promovisanju izvrsnosti u obavljanju djelatnosti te oblikovanju politika... pročitati više!
Sedamnaest medicinskih sestara i tehničara koji dolaze iz različitih dijelova Republike Srpske započelo je u oktobru 2014.g. edukaciju o kvalitetu i sigurnosti obavljanja sestrinske prakse koja će se protezati tokom jednogodišnjeg perioda, a čiji je cilj unaprijediti standardizaciju i kvalitet zdravstvene njege koja se pruža stanovništvu Republike Srpske... pročitati više!         Standardi, vodiči i protokoli za praksu medicinskih sestara i tehničara pomažu da se poboljša kvalitet zdravstvene njege tako što formulišu dosljedne pristupe u najboljoj praksi. Njima se se unapređuje i standardizuje zdravstvena njega koje se pruža pacijentu/korisniku, a medicinske sestre i tehničari dobijaju smjernice za odgovarajuće parametre zdravstvene njege... pročitati više!