Пројектне новости
Latinica     Ћирилица     English

Здравствени системи широм свијета се суочавају са порастом потреба за здравственим услугама услијед пораста броја хроничних обољења, демографских промјена те истовремених финансијских притисака. У оквиру овако промјенљивог контекста, многобројна сестринска радна снага посједује непроцјенљив потенцијал да утиче на здравствене исходе захваљујући свом броју, прилагодљивом капацитету, разумијевању процеса његе као и близини пацијентима.

Садашњи здравствени систем и образовање здравствених радника у Босни и Херцеговини (БиХ) примарно су усмјерени на куративну здравствену заштиту, болничку здравствену заштиту и пружање љекарских услуга, чиме је ограничен потенцијал сестринске радне снаге да одговори на садашње и будуће здравствене потребе становништва, а посебно потребе угрожених група становништва. Поред тога, значајни недостаци присутни у компетенцијама и пракси медицинских сестара/техничара негативно утичу на ефикасно функционисање здравственог система у земљи, слабе достигнућа постојећих реформи (на примјер, у породичној/обитељској медицини) и остављају земљу недовољно спремном да одговори на измијењене здравствене потребе и очекивања становништва.

Пројекат јачања сестринства у Босни и Херцеговини (ПроСеС) води конзорциј кога чине Фондација фами (БиХ) и Универзитетска болница у Женеви (HUG). Општи циљ пројекта је допринијети унапређењу здравствених исхода у БиХ кроз побољшање квалитета и ефикасности услуга медицинских сестара/техничара, посебно на нивоу примарне здравствене заштите, те повећање приступа услугама медицинских сестара/техничара за угрожене групе становништва. Када је у питању географска покривеност, пројекат дјелује у цијелој БиХ, паралелно у оба ентитета.

Реформа система захтијева мноштво истовремених интервенција у у кључним, међусобно повезаним, компонентама система. Стога, да би се постигао специфични циљ побољшања квалитета и приступа услугама медицинских сестара/техничара, пројекат обједињује интервенције у три пројектна подручја (компоненте): Kомпонента 1 – регулатива и признавање сестринске професије; Компонента 2 – развој сестринства у заједници/поливалентне патронаже и приступ угроженим групама становништва; Kомпонента 3 – формално високо образовање медицинских сестара/техничара.

ПроСес предлаже дугорочну интервенцију подјељену у три фазе, коју ће подржати и која ће се спровести у сарадњи са Владом Швајцарске. Имплементација прве петогодишње фазе је почела у октобру 2012. године.

imgC
imgC2
         
  КАТЕГОРИЈЕ ГРАНТОВИ АРХИВА ЛИНКОВИ
ПроСес почетна Видео ПроСес грантови Архива новости UNICEF
Контакт Публикације Одобрени грантови ПроСес билтен WHO
Галерија Апликације      
         

Copyright@2007- 2018 Фондација фами. Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе власника.
претражи Фондација фами