Пројектне новости
Latinica     Ћирилица     English

Босна и Херцеговина се суочава са многобројним глобалним изазовима: све старијим становништвом, порастом незаразних болести, значајним порастом проблема менталног здравља, озбиљним загађењем, повећаном неједнакошћу и другима. Ови трендови, заједно са другима као што су прелазак његе из болница у заједнице и домове пацијената, већи нагласак на промоцији здравља и превенцији болести, те већа укљученост пацијената у побољшање здравствених исхода, довели су до потребе за квалификованијом радном снагом у здравству, а посебно за медицинским сестрама/техничарима.

Добро образоване и стручне медицинске сестре/техничари који чине огромну већину радне снаге у бх. здравству (процјењује се 20.000) и у самом су срцу његе усмјерене на пацијента, могу значајно допринијети остварењу високог квалитета живота појединаца и заједница. Они имају битну улогу у промоцији здравих животних стилова, спречавању болести, пружању терапијских услуга и дугорочне његе онима којима је то потребно. Здравствене власти у Босни и Херцеговини (БиХ) су то препознале и посветиле се јачању сестринства да би унаприједиле ефективност здравственог система, и у коначници, здравствене исходе становништва .

Пројекат јачања сестринства у БиХ (ПроСес) је осмишљен да би помогао министарствима здравља и образовања као кључним актерима, те другим релевантним властима и установама, да постигну овај циљ. „Визија сестринства у БиХ у 2020.години“ је израђена да мапира пут за сестринску професију који ће јој омогућити да одговори на изазове данашњице и достигне снагу и статус који треба и заслужује.

Општи циљ пројекта је да допринесе унапређењу здравствених исхода у БиХ побољшањем квалитета услуга медицинских сестара/техничара и повећањем њихове доступности, посебно за рањиве и социјално искључене групе.

Пројекат финансира и подржава Влада Швајцарске. Мандат за имплементацију је повјерен Конзорцију којег чине Фондација Фами и Женевска универзитетска болница (ХУГ) након учешћа на међународном тендеру.

Пројекат дјелује у цијелој БиХ и предвиђа дугорочну интервенцију. Након прве фазе која је трајала од 1. октобра 2012. до 30. новембра 2017., услиједила је друга, четворогодишња фаза која ће трајати до 30. новембра 2021. године.

Сам пројекат има улогу фасилитатора и имплементатора који осигурава учешће широког спектра кључних актера од самог осмишљавања дјеловања до припреме и реализације активности. Кад год је то могуће, пројекат се ослања и користи домаће знање, експертизу и искуство.

На стратешком нивоу пројектом управља Управни одбор сачињен од представника главних актера (донатора, Федералног министарства здравства, Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, Министарства просвјете и културе Републике Српске, Федералног министарства образовања и науке, Министарства цивилних послова БиХ, Одјељења за образовање Брчко дистрикта БиХ и Одјељења за здравство и друге услуге Брчко дистрикта БиХ) .

imgC
imgC2
         
  КАТЕГОРИЈЕ ГРАНТОВИ АРХИВА ЛИНКОВИ
ПроСес почетна Видео ПроСес грантови Архива новости UNICEF
Контакт Публикације Одобрени грантови ПроСес билтен WHO
Галерија Апликације      
         

Copyright@2007- 2018 Фондација фами. Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе власника.
претражи Фондација фами