Пројекат имплементације породичне медицине

Сиромаштво и неједнакост су растући проблеми у Босни и Херцеговини. Због тога што је земља препознала везу између развоја и здравља, реформа БиХ здравственог сектора бави се доступношћу економичних основних услуга здравствене заштите, а заједно са многобројним донаторима улагало се у имплементацију породичне медицине. Пројекат имплементације породичне медицине (ФаМИ) који је финансирала Швајцарска агенција за развој и сарадњу је успјешно показао могућност имплементације породичне медицине на нивоу примарне здравствене заштите. Током претходних фаза (2001-2007) укључене су локалне институције с циљем промакнућа пројекта са општинског на кантонални/регионални ниво. Кроз ФаМИ пројекат је 35 општина покривено са додатном едукацијом, адаптацијом, реконструкцијом и опремањем домова здравља и амбуланти. Током претходних фаза пројект је укључио велики број локалних ауторитета у планирање пројеката и активности имплементације и тиме постигао високи ниво локалног власништва у породичној медицини. Пројекат је потписивао уговоре са одабраним здравственим институцијама и тиме постигао преузимање пројектних активности од стране тих институција. Овакав приступ је успјешно обезбиједио постепено преузимање пројектних активности од стране локалних институција и партнера.

Пројекат сестра у заједници (CN)

Потреба да се корисницима, посебно припадницима угрожених група становништва, пружи свеобухватнији пакет здравствене заштите, захтијева измјене у саставу и у функционисању тима породичне медицине. Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске донијело је одлуку да постојеће медицинске сестре у заједници придружи постојећој мрежи тимова породичне медицине. Федерално Министарство здравља види патронажну сестру као кључну фигуру која успоставља везе са осталим друштвеним секторима, иако њено/његово мјесто у тиму породичне медицине још увијек није потпуно дефинисано. Ове медицинске сестре ће успоставити везу између породичне медицине и локалне заједнице, те координисати услуге које се пружају угроженим члановима становништва. Сестра у заједници/патронажна сестра би требала усредсредити свој рад на пружање услуга кућне његе, укључујући и палијативну његу, затим едукацију пацијената, промоцију здравља и превенцију обољења, праћење третмана, рано откривање обољења и фактора ризика, те упућивање. Посвећеност општинских власти и мјесних институција и актера, као и подршка и укључивање цијеле заједнице, биће неопходни да се осигура неометана интеграција сестре у заједници/патронажне сестре и тимова породичне медицине у кућну његу.  

С обзиром да су и друге професије и мреже потребне да употпуне породичну медицину у њеном раду, и други актери, као што су социјални радници стручњаци из области менталног здравља и других специјалности биће увезани са тимом, а начини њиховог увезивања биће предмет дискусије свих укључених страна.

Стручњаци из социјалног сектора требали би бити укључени у креирање плана и програма едукације сестара у заједници. И други здравствени радници би требали узети активно учешће кроз теме као што су грађење тима, активности координације и њихове специфичне области стручности.

 
Radionica za Supervizore u projektu sestrinstvo u zajednici (slike)
Aktivnosti patronazne sestre u Kantonu Sarajevo (slike)
 
Пројекат континуираног професионалног усавршавања (CPD) &
Едукација едукатора (ToT)

Примарна здравствена заштита треба кроз тимове породичне медицине пружати инегрисану, доступну, свеобухватну и координисану његу. Тимови породичне медицине требају ријешити већину здравствених потреба, развити дугорочни однос са својим пацијентима, те радити у контексту цијеле заједнице. Да би тимови ПМ могли одржати задовољавајући квалитет рада или га побољшати неопходно је да се њихово знање, вјештине и ставови континуирано обнављају и проширују. Планиране су слиједеће активности којима би се то и постигло:

  • развијање плана континуираног професионалног развоја (CPD) који би се интегрисао у постојеће здравствене/едукативне структуре;
  • фасилитација имплементације CPD-ија са посебним фокусом на изградњи капацитета тренера;
  • обезбјеђивање наставне опреме и материјала и он-лине CPD базе података;
  • подршка развоју супервизије, мониторинга и инструмената за побољшање квалитета CPD-ија.
 
CPD у Дому здравља Бијељина (слике)
ToT у Дому Здравља Горазде (слике)
 
Више о пројектима промоције здравља
Пројекат промоције здравља (HP)

Породичну медицину карактерише свеобухватна здравствена њега коју пружа својим пацијентима. Континуирана здравствена њега обухвата промоцију здравља, превенцију обољења, те лијечење. Приступ усмјерен ка пацијенту омогућава грађење односа повјерења између здравственог радника и пацијента.

Водећи фактори ризика у Босни и Херцеговини су пушење, лоша исхара, недостатак физичких активности, злоупотреба супстанци, незаштићени сексуални односи, гојазност. Други здравствени проблеми који би могли бити у фокусу су понашање током трудноће, савјетовање о значају раног откривања рака дојке и материце (самопреглед дојки, редовни папа тестови), исхрана, вјежба и дентално здравље код дјеце, млади и стари, итд.

Заводи за заштиту здравља/ институти за јавно здравство су релевантне институције и имају водећу улогу у програмима превенције и промоције здравља. Они ће, у сарадњи са радницима примарне здравствене заштите, идентификовати здравствене теме/проблеме на којима треба радити. Пројекат ће подржати заводе да израде детаљне планове активности промоције здравља и преузму координацију различитих актера (невладиних организација, здравствених и едукативних установа, те локалне заједнице). 

Додатне информације:

WHO - Highlights on health in Bosnia and Herzegovina 2005
www.euro.who.int

PCU здравства - Health promotion strategy in Republika Srpska
www.pcuhealth.org

Дисеминација

У настојањима да се побољша приступ и квалитет здравствених услуга које се пружају становништву БиХ, један од пресудних задатака пројекта је континуирана процјена и синтетизовање најбољих пракси, успјешних приступа и искустава како би се они могли подијелити са другим кантонима/регијама који би добили прилику да искористе стечена искуства и научене лекције. Ова врста информација је и од виталног значаја за давање препорука креаторима политика, те заговарање репликације добре праксе на макро нивоу, а све за добробит опште популације. Дисеминација игра значају улогу у координацији са осталим донаторима и умањује могућност дуплицирања.

Очекивани резултати:

  • Успјешни локални приступи и искуства систематично се дисеминирају према креаторима политика и доносиоцима одлука, здравственим радницима и корисницима.
  • Власништво на нивоу здравствених ауторитета и националних партнера осигурава се путем пројектних управних тијела (радних група, управног одбора), док имплементација пројектних активности тече кроз постојеће јавне структуре здравственог и социјалног сектора и цивилног друштва.

 

 
ICN Конгрес 2009 (слике)
VII симпозиј медицинских сестара у Теслицу (слике)
 
претражи Фондација фами
         
  КАТЕГОРИЈЕ ПРАТИТЕ НАС ЛИНКОВИ  
Почетна ПроСес пројекат Фejsbuk УНИЦЕФ  
Контакт Архива новости   WHO  
Галерија Мапа сајта      
         

Copyright@2007- 2018 Фондација фами. Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе власника.
Latinica     Ћирилица     English
Имплементација породичне медицине (ФаМИ) - реконструкција и опремање
- ЛОКАЦИЈЕ -

ПРОЈЕКАТ ИМПЛЕМЕНТАЦИЈЕ ПОРОДИЧНЕ МЕДИЦИНЕ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ 2001-2010
КОНФЕРЕНЦИЈА "СНАЖНА ПРИМАРНА ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА - ТЕМЕЉ ЗДРАВСТВЕНОГ СИСТЕМА"
БАЊА ЛУКА 23.-25. СЕПТЕМБРА 2010. ГОДИНЕ
- РЕЗИМЕ -Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, Федерално министарство здравства Босне и Херцеговине и фондација „Фондација фами“ су, под покровитељством Швајцарске агенције за развој и сарадњу (SDC), организовали тродневну међународну конференцију под називом "Снажна примарна здравствена заштита - темељ здравственог система" у згради Владе Републике Српске у Бањалуци, од 23. до 25. септембра 2010. године.

Конференција „Снажна примарна здравствена заштита – темељ здравственог система” је уједно била и завршна конференција десетогодишњег Пројекта имплементације породичне медицине (ФаМИ пројекта), који је „Фондација фами“ реализовала уз стручну помоћ Женевске универзитетске болнице(HUG),и имплементирала кроз канцеларије у Сарајеву и Добоју. ФаМИ пројекат је спроведен у сарадњи са Федералним министарством здравства, Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске, те другим многобројним партнерима и институцијама, а финансиран од стране Швајцарске агенције за развој и сарадњу.

Конференцији су, поред министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Ранка Шкрбића и министра здравства Федерације БиХ Сафета Омеровића и њихових помоћника, присуствовали и министар цивилних послова БиХ Средоје Новић, шеф Одјељења за здравство Брчко дистрикта Адмир Чандић,,министар здравља Словеније Доријан Марушич, помоћница министра здравља Црне Горе Горица Савовић, прочелник Уреда за здравство и бранитеље града Загреба, представници министарстава здравља Србије и Македоније, представници кантоналних министарстава здравља из Федерације БиХ, те директори здравствених установа Републике Српске и здравствених установа Федерације БиХ.

Конференција је имала за циљ даље унапређење система примарне здравствене заштите кроз окупљање стручњака из области здравства и сродних области, представљање резултата, преглед искустава и научених лекција, те промовисање добре праксе. На конференцији је био 201 учесник из 105 институција и организација из Босне и Херцеговине, Словеније, Хрватске, Србије, Црне Горе, Швајцарске и Турске.

„Фондација фами“ се жели захвалити свим учесницима конференције, презентаторима, модераторима и члановима Организационог одбора на ангажману у протеклим мјесецима, а посебно на снажној логистичкој и организационој подршци, одабиру и комуникацији са значајним гостима и компетентним говорницима из земље и иностранства, осигурању високог квалитета презентованих тема, провокативној, духовитој и професионалној модерацији, те коментарима и закључцима.


img

Prezentacije sa konferencije sa međunarodnim učešćem "Snažna primarna zdravstvena zaštita - temelj zdravstvenog sistema"..... prvi dan!

Prezentacije sa konferencije sa međunarodnim učešćem "Snažna primarna zdravstvena zaštita - temelj zdravstvenog sistema"..... drugi dan!

Prezentacije sa konferencije sa međunarodnim učešćem "Snažna primarna zdravstvena zaštita - temelj zdravstvenog sistema"..... treći dan!

Zaključci sa konferencije sa međunarodnim učešćem "Snažna primarna zdravstvena zaštita - temelj zdravstvenog sistema"..... pročitati više!

imgZaklj