претражи Фондација фами
         
  КАТЕГОРИЈЕ ПРАТИТЕ НАС ЛИНКОВИ  
Почетна ПроСес пројекат Фejsbuk УНИЦЕФ  
Контакт Архива новости   WHO  
Галерија Мапа сајта      
         

Copyright@2007- 2018 Фондација фами. Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе власника.
Latinica     Ћирилица     English

mladi

Фондација фами је периоду 1. август 2011. – 31. март 2012. године спровела пројекат "Мултисекторални приступ превенцији ХИВ-а и промоцији здравих животних стилова међу младима у БиХ" у двије општине БиХ, Добоју и општини Центар Сарајево. Пројекат су подржали Развојни програм Уједињених нација у оквиру програма "Сразмјерно повећање универзалног приступа за најризичније популације у Босни и Херцеговини" а финансирао Глобални фонд за борбу против АИДС-а, туберкулозе и маларије.

Општи циљ пројекта је био да се услуге промоције здравих животних стилова, заштите сексуалног и репродуктивног здравља и превенције ХИВ-а у заједници учине приступачнијим младима. У томе, несумљиво, примарна здравствена заштита и породична медицина су имали велику улогу. Главна циљна група су били љекари и сестре породичне медицине, али и други здравствени и нездравствени радници из заједнице који раде са младима (психолози и социјални радници из центра за ментално здравље, центра за социјални рад, педагози и наставници из школа, представници омладинских организација и невладиних организација које раде са младима, те други здравствени и нездравствени радници из заједнице који раде са младима). Крајлњи корсисници су, наравно, били млади из споменуте двије општине. Едукација здравственог и нездравственог кадра о кориштењу пријатељског приступа у раду са младима, промоцији здравих животних стилова и превенцији ХИВ-АИДС-а и мултисекторалној сарадњи, пружање стручне помоћи у практичном раду, израда приручника, процедура, протокола о сарадњи, промотивних материјала, те организовање округлог стола и јавне трибине, неке су од кључних активности спроведене кроз пројекат. 

Путем едукације професионалаца из здравственог и нездравственог сектора, кроз системско умрежавање и унапријеђење постојећих услуга те промоцију услуга у заједници, обезбиједило се оптимално искориштење и додатна изградња капацитета институција и појединаца, те знатно доприњело очувању здравља младе популације.