pretraži Fondacija fami
         
  KATEGORIJE PRATITE NAS LINKOVI  
Početna ProSes projekat Fejsbuk  UNICEF  
Kontakt Arhiva novosti   WHO  
Galerija Mapa sajta      
         

Copyright@2007- 2018 Fondacija fami. Sva prava zadržana. Sadržaj ovih stranica ne smije se prenositi bez dozvole vlasnika.
Latinica     Ћирилица     English

mladi

Fondacija fami je u periodu 1. avgust 2011. – 31. mart 2012. godine sprovela projekat "Multisektoralni pristup prevenciji HIV-a i promociji zdravih životnih stilova među mladima u BiH" u dvije opštine BiH, Doboju i opštini Centar Sarajevo. Projekat su podržali Razvojni program Ujedinjenih nacija u okviru programa "Srazmjerno povećanje univerzalnog pristupa za najrizičnije populacije u Bosni i Hercegovini" a finansirao Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije.

Opšti cilj projekta je bio da se usluge promocije zdravih životnih stilova, zaštite seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prevencije HIV-a u zajednici učine pristupačnijim mladima. U tome, nesumljivo, primarna zdravstvena zaštita i porodična medicina su imali veliku ulogu. Glavna ciljna grupa su bili ljekari i sestre porodične medicine, ali i drugi zdravstveni i nezdravstveni radnici iz zajednice koji rade sa mladima (psiholozi i socijalni radnici iz centra za mentalno zdravlje, centra za socijalni rad, pedagozi i nastavnici iz škola, predstavnici omladinskih organizacija i nevladinih organizacija koje rade sa mladima, te  drugi zdravstveni i nezdravstveni radnici iz zajednice koji rade sa mladima). Krajlnji korsisnici su, naravno, bili mladi iz spomenute dvije opštine. Edukacija zdravstvenog i nezdravstvenog kadra o korištenju prijateljskog pristupa u radu sa mladima, promociji zdravih životnih stilova i prevenciji HIV-AIDS-a i multisektoralnoj saradnji, pružanje stručne pomoći u praktičnom radu, izrada priručnika, procedura, protokola o saradnji, promotivnih materijala, te organizovanje okruglog stola i javne tribine, neke su od ključnih aktivnosti sprovedene kroz projekat. 

Putem edukacije profesionalaca iz zdravstvenog i nezdravstvenog sektora, kroz sistemsko umrežavanje i unaprijeđenje postojećih usluga te promociju usluga u zajednici, obezbijedilo se optimalno iskorištenje i dodatna izgradnja kapaciteta institucija i pojedinaca, te znatno doprinijelo očuvanju zdravlja mlade populacije.