Дводневну обуку за менторе/супервизоре, која је организована у Тузли и у Бањалуци у периоду од 16-19. јула је прошло 36 патронажних медицинских сестара и техничара из осам домова здравља који ће чинити будућу мрежу домаћих ментора... прочитати више!
 
ПроСес је своја искуства у успостављању/ унапређењу услуга које медицинске сестре/ техничари пружају у заједници подијелио са Републиком Молдавијом... прочитати више!
 
Представнице ПроСес-а учествовале су у 11. Међународној научној конференцији одржаној 7. јуна 2018 у Бледу под називом „Међупрофесионално повезивање на различитим нивоима здравствене заштите: трендови, потребе и изазови“... прочитати више!
 
Делегација пројекта „Medical Education Reforms – MER“ (Пројекат реформе образовања здравствених радника) из Киргистана била је у посјети БиХ у периоду од 27. маја до 1. јуна 2018... прочитати више!
 
Делегација пројекта „Health for All - HAP“ из Албаније била је у студијској посјети Босни и Херцеговини и Фондацији фами у периоду од 14 –17. маја 2018... прочитати више!
 
Међународни дан сестринства обиљежила су на различите начине многобројна сестринска удружења из БиХ: покретањем добровољних акција мјерења шећера у крви и крвног притиска и едукацијом грађана о здравом животу, одржавањем стручних предавања за своје чланове или организовањем конференција... прочитати више!
 
У оквиру обиљежавања овогодишњег Међународног дана сестринства под слоганом ”Сестрински глас за здрав живот – здравље је људско право, дана 11.05.2018. године одржана је регионална конференција у Добоју у хотелу Парк... прочитати више!
 
У оквиру обиљежавања овогодишњег Међународног дана сестринства (12. маја 2018) под слоганом ”Сестрински глас за здрав живот – здравље је људско право“, Међународно вијеће медицинских сестара/ техничара (ICN) позива медицинске сестре и техничаре из цијелог свијета да подијеле своја искуства... прочитати више!
 
Глобална кампања Nursing Now (Сестринство данас), чија је намјера да се побољша статус и положај медицинских сестара/ техничара и бабица у цијелом свијету, почела је 28. фебруара 2018... прочитати више!
 
Информације о свим пројектима које у Босни и Херцеговини подржава Влада Швицарске можете наћи на страници Амбасаде Швицарске у БиХ - online мапа
 
Након званичног одобрења друге, четворогодишње фазе ПроСес-а у децембру 2017., услиједила је израда приједлога активности за 2018. годину. Дводневна радионица одржана је на Влашићу 1-2. фебруара... прочитати више!
 
Представница ПроСес-а Алдина Буква-Махмутовић, менаџерица 2. пилара пројекта, учествовала у дводневној радионици на тему унапређења здравља трудница и породиља кроз имплементацију методологије „Више од бројева“ коју је организовао Популацијски фонд Уједињених нација (UNFPA) 12-13. децембра 2017. године... прочитати више!
 
Двадесет медицинских сестара и техничара из Здравственог центра Брчко добило су сертификате за успјешно завршену обуку за пружање услуга у заједници на свечаности која је уприличена 6. децембра 2017. године... прочитати више!
 
Резултати прве фазе пројекта „Јачање сестринства у Босни и Херцеговини - ProSes“ представљени су на конференцији која се одржала у Бањој Луци 22-23. новембра 2017. године у Административном центру Владе Републике Српске... прочитати више!
 
Дому здравља Бањалука, на свечаности уприличеној 23. новембра 2017., уручена је медицинска и немедицинска опрема која ће служити за пружање унапређених услуга здравствене његе у заједници... прочитати више!
 
Свечаном церемонијом одржаном у Мостару 3. новембра 2017. године обиљежен је завршетак пројектних активности чији је циљ било унапређење квалитета и ефикасности здравствене његе коју пружају домови здравља Мостар, Стари Град Мостар, Томиславград и Ливно... прочитати више!
 
Први приручник о стандардним оперативним процедурама за медицинске сестре/техничаре на нивоу примарне здравствене заштите, израђен у оквиру пројекта „Јачање сестринства у Босни и Херцеговини“, представљен је и уручен представницима домова здравља Федерације Босне и Херцеговине у Сарајеву је 25.октобра 2017. године... прочитати више!
 
У сарадњи са пројектом, УНИЦЕФ је 20. и 21. октобра 2017. године у Коњицу одржао дводневну едукацију за медицинске сестре/ техничаре и социјалне раднике о раном расту и развоју дјеце... прочитати више!
 
У Дому здравља Тузла и Дому здравља Оџак 14. септембра 2017. године одржане су завршне церемоније додјеле сертификата за 21 медицинску сестру/техничара који су успјешно завршили теоријску и практичну обуку из поливалентне патронаже/сестринства у заједници. Тиме је окончан једногодишњи пројекат започет у марту 2016. године у наведеним општинама са циљем да се унаприједе услуге здравствене његе у заједници... прочитати више!
 
Провјеру знања, организовану у периоду од 5.-8. септембра 2017.године у Едукацијском центру Дома здравља Мостар, успјешно је прошло свих 22 патронажних сестара и техничара укључених у примјену проширене улоге патронажне медицинске сестре/техничара у домовима здравља Мостар, Стари Град Мостар, Томиславград и Ливно... прочитати више!
 
Трећа радионица за планирање друге фазе ПроСес-а одржана је у Теслићу 11. и 12. априла 2017. године. Током ове и претходне двије радионице за планирање друге фазе пројекта радило се на процјени постигнутих резултата прве фазе, те постављању циљева и одређивању стратегије за другу фазу пројекта, односно основних елемената логичког оквира... прочитати више!
 
Први састанак радне групе за измјену наставног плана и програма на студијском програму здравствене његе и терапије Факултета здравствених студија Универзитета у Сарајеву одржан је 10. априла 2017. године у Сарајеву... прочитати више!
 
У Дому здравља Мостар 29. марта одржана је уводна радионица за 22 патронажне медицинске сестре/техничара из домова здравља Мостар, Стари Град Мостар, Томиславград и Ливно. Радионица је први корак у оквиру подршке коју ће Пројекат јачања сестринства у Босни и Херцеговини (ПроСес) пружати са циљем унапређења услуга здравствене његе у заједници... прочитати више!
 
Верзија 2017. стандарда сигурности и квалитета за домове здравља Агенције за квалитет и акредитацију у здравству у ФБиХ укључила је 15 стандардних оперативних процедура (СОП) сестринских процеса које су претходно израђене у склопу ПроСес-а... прочитати више!
 
Пројекат јачања сестринства у Босни и Херцеговини (ПроСес) и Здравствени центар Брчко потписали су 14. марта 2017. године Споразум о сарадњи који се односи на примјену новог модела пружања здравствене његе у заједници, а чији је циљ побољшање приступа квалитетним услугама здравствене његе становништву, а посебно угроженим групама... прочитати више!
 
Први састанак радне групе за измјену наставног плана и програма на студијском програму здравствене његе Високе медицинске школе у Приједору одржан је 13. марта 2017. године у Приједору... прочитати више!
 
У Дому здравља Приједор 8. фебруара 2017. године уручена је медицинска и немедицинска опрема и уприличена церемонија додјеле сертификата медицинским сестрама које су, у склопу ПроСес-а, учествовале у једногодишњем пројекту унапређења услуга здравствене његе у заједници у овој општини... прочитати више!
 
Трећи, завршни састанак радне групе за припрему наставног плана и програма за едукацију ментора клиничких вјештина одржан је 27. јануара у просторијама Факултета здравствених студија у Сарајеву... прочитати више!
 
Дана, 06. октобра 2016. године је потписан Споразум о сарадњи између Фондације фами и ЈЗУ Дом здравља Добој за потребе уградње мулти система за гријање и хлађење пословног објекта Дома здравља Добој, а као помоћ Швајцарске владе након поплава на подручју Добоја у склопу имплементације пројекта „Јачање сестринства у Босни и Херцеговини“... прочитати више!
 
Дана 27. јуна 2016. године у великој сали Центра за културу и образовање одржана је Свечана академија поводом обиљежавања 28. јуна – Дана града Добоја. Амблем града Добоја добила је Фондације фами - канцеларија Добој, за вишегодишње активно учествовање у унапређењу квалитета социјалне и здравствене заштите на просторима општине Добој... прочитати више!
 
Осмочлана радна група (РГ) за израду, имплементацију и евалуацију стандардних оперативних процедура (СОП) сестринске праксе у Федерацији БиХ коју је именовао Федерални министар здравства је крајем мјесеца јуна 2016. године финализирала договорене задатке и доставила извјештај... прочитати више!
 
У склопу прве компоненте пројекта, 16. и 17. јуна 2016. године обављена је дводневна студијска посјета Швајцарском сестринском удружењу (SBK/ASI) у Берну (Швајцарска). У посјети је учествовало девет представника сестринских удружења регистрованих у Федерацији БиХ, Републици Српској и Брчко дистрикту, те представница Федералног министарства здравства и представница Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске... прочитати више!
 
У склопу друге компоненте пројекта, обављена је дводневна студијска посјета Здравственом центру др. Adolf Drolc у Марибору (Словенија) 27. и 28. јуна 2016. године. Учесници студијске посјете су били представници домова здравља у којима ПроСес тестира нови модел пружања здравствене његе у заједници (Бијељина, Приједор, Тузла и Оџак), као и представници домова здравља који су потенцијалне наредне локације за примјену модела (Бањалука, Сарајево, Мостар, Стари Град Мостар, Коњиц и Брчко). Посјети су се придружили и представници Федералног министарства здравства и Министарства здравства Кантона Сарајево... прочитати више!
 
Међународни дан сестринства који се обиљежава сваке године 12. маја у спомен на рођендан Florence Nightingale, зачетнице модерног сестринства, прославиле су јуче медицинске сестре и техничари широм БиХ. Међународно вијеће медицинских сестара и техничара је као овогодишњу тему одабрало спремност здравствених система да одговоре на глобалне изазове, односно значајну улогу коју у наведеном имају медицинске сестре и техничари... прочитати више!
 
Са намјером да се наставе активностиПроСес-а у областипружања подршке стандардизацији сестринске праксе чији је крајњи циљ побољшање сигурности, квалитета и учинковитости здравствене заштите, у Федерацији БиХ формирана је радна група... прочитати више!
 
Четврти симпозијум с међунaродним учешћем нa тему „Искуствa сестринске професије прије и послије улaскa у ЕУ“ одржaн је 5. и 6. мaјa јa 2016. године у Мостaру у оргaнизaцији Фaкултетa здрaвствених студијa Свеучилиштa у Мостaру, Свеучилишне клиничке болнице Мостaр и Удруге/удружењa медицинских сестaрa и техничaрa Федерaције БиХ ... прочитати више!
 
Представници ПроСес-а и Фондације фами посјетили су шести по реду Женевски форум здравља (GHF) који се одржао у Женеви у периоду од 19. до 21. априла. Овогодишњи форум био је посвећен одрживим и економичним иновацијама у области здравства које имају посебан значај с обзиром на многобројне изазове везане за приступ здравственој заштити. Мултисекторски приступ је потребан да се осигура приступ новим технологијама и новим лијековима, те да се изнађу конкретна и одговарајућа рјешења... прочитати више!
 
Петом по реду састанку Управног одбора ПроСес-а (УО) присуствовало је шест од девет чланова УО, представници пројектног тима и Конзорција, те четири госта. Састанак је одржан у Бијељини 8. марта 2016.г. а домаћин је био Дом здравља Бијељина. То је омогућило присутнима да се директно упознају са конкретним активностима и резултатима једногодишњег пилотирања пружања услуга здравствене његе у заједници које се одвијало у склопу 2. компоненте пројекта... прочитати више!
 
У марту 2016. године ПроСес је потписао споразуме о сарадњи са Домом здравља Тузла и Домом здравља Оџак као и министарствима здравља Тузланског и Посавског кантона о једногодишњем пилотирању нове улоге патронажне медицинске сестре/ техничара, односно медицинске сестре/ техничара у заједници. Нова улога је дефинисана стратешким документима и важећим правним оквиром на кантоналом и ентитетском нивоу... прочитати више!
 
Свечано отварање тренинг центра на Здравственом факултету Универзитета у Зеници уприличено је 11. фебруара 2016. године. Тренинг центар је смјештен у кругу Кантоналне болнице Зеница, у централној згради пријемног блока... прочитати више!
 
Други заједнички састанак чланова радних група за реформу наставног плана и програма (НПП) на студијама сестринства/здравствене његе Медицинског факултета Тузла и Медицинског факултета Бањалука одржан је 16. новембра 2015. године у Тузли... прочитати више!
 
У склопу активности подршке пројекта стандардизацији здравствене његе, 2014. године проведена је студија којом су обухваћене четитири бх. здравствене установе одабране под претпоставком да представљају тзв. „позитивна одступања од просјека“, односно да су исте развиле ефикасне стратегије за унапређење квалитета и сигурности здравствене његе. Извјештај је за пројекат припремио др Dietmar Ausserhofer са Института сестринских наука Универзитета у Базелу... прочитати више!
 
Амбасадор Швајцарске у Босни и Херцеговини, Њ.Е. Хеинрицх Маурер, уручио је директору Дома здравља Бијељина, др Златку Максимовићу, медицинску и немедицинску опрему чиме је окончан први циклус активности у процесу унапређења сестринства у заједници у Дому здравља Бијељина... прочитати више!
 
Приближно 200 здравствених радника из многобројних здравствених установа Републике Српске, у највећем броју медицинских сестара и техничара, учествовало је у првој конференцији удружења „Ресурсни центар за професионални развој медицинских сестара и здравствених техничара за подручје Републике Српске“ која је одржана 6. новембра 2015. године у Требињу... прочитати више!
 
Делегација који су чинили представници пет универзитета из Босне и Херцеговине посјетила је Институт сестринских наука у Базелу (INS), Швајцарска. Током низа презентација, састанака и дискусија, декани, продекани и предавачи са медицинских факултета у Фочи, Бањалуци и Тузли, факултета здравствених студија у Мостару и Сарајеву, те ректор Универзитета у Зеници упознали су се са истраживачком инфраструктуром и образовним програмима докторских студија на INS-у... прочитати више!
 
У склопу пројекта „Јачање сестринства у Босни и Херцеговини“ (ПроСес) извршена је донација медицинске опреме за потребе опремања кабинета клиничких вјештина на Медицинском факултету у Бањој Луци, Медицинском факултету у Фочи, Факултету здравствених студија у Мостару, Високој медицинској школи у Приједору, Медицинском факултету у Тузли, и Здравственом факултету у Зеници... прочитати више!
 
У петомјесечном периоду од маја до септембра 2015.г. за четрдесет медицинских сестара породичне медицине у заједници које учествују у ПроСес пилот пројекту у Бијељини биће организована клиничка супервизија... прочитати више!
 
Трећи симпозиј с међународним учешћем на тему „Препознавање рада медицинских сестара и техничара у суставу здравства“ одржан је 14. и 15. маја 2015. године у Мостару... прочитати више!
 
Оснивачка скупштина Ресурсног центра за професионални развој медицинских сестара и здравствених техничара за подручје Републике Српске одржана је 4. априла на Јахорини... прочитати више!
 
ПроСес је подржао учешће представника студијских програма здравствене његе факултета у Бањалуци и Тузли у студијској посјети Факултету здравствених студија словачког Универзитета у Прешову... прочитати више!
 
Други у низу округли сто посвећен успостављању ресурсног центра за медицинске сестре и техничаре у Републици Српској одржан је 6. и 7. марта 2015. године у Теслићу... прочитати више!
 
У Дому здравља Бијељина гдје се у оквиру ПроСес-а пилотира иммплементација сестринства у заједници, током фебруараimgRTи марта 2015. године, одржан је низ радионица за медицинске сестре/ техничаре породичне медицине у заједници (MSPMuZ)... прочитати више!