Mirjana Džajić, Ljubuški

Studentica II ciklusa zdravstvene njege na Fakultetu zdravstvenih studija u Mostaru
Glavna medicinska sestra Doma zdravlja Ljubuški

Od djetinjstva sam voljela pomagati ljudima oko sebe. Susjeda koja je radila kao medicinska sestra i povremene posjete zdravstvenim ustanovama su me dodatno privukle ovoj profesiji.

Dvadeset godina nakon zavšetka dodiplomskog studija u Zagrebu i isto toliko godina rada u zdravstvenom sistemu, stipendija Projekta jačanja sestrinstva u BiH je bila idealna prilika da nastavim sa formalnim obrazovanjem. Tokom drugog ciklusa studija sam značajno proširila svoje vještine za korištenje visokosofisticirane moderne tehnologije, upravljanje ljudskim potencijalima te neovisno pretraživanje i kritičku analizu koji su potrebni za rad sa učenicima i studentima na terenu.

Poslije završetka studija nastojat ću i dalje raditi na razvijanju svojih kompetencija koje će mi itekako trebati na radnom mjestu, s obzirom na izazove koji se stavljaju pred sestrinsku profesiju u budućnosti. Željela bih u skladu sa mogućnostima nastaviti školovanje na doktorskom studiju, a privlači me rad s učenicima i studentima.

Kada je u pitanju obrazovanje medicinskih sestara-tehničara u BiH, smatram da su potrebni reforma srednjoškolskog obrazovanja i uvođenje specijalizacija na visokom nivou obrazovanja.

Vjerujem da postoji ogromna potreba da ProSes nastavi pomagati unapređenje formalnog visokog obrazovanja medicinskih sestara, uzimajući u obzir šta je postignuto za samo pet godina.

Dodatne informacije:
Diplomski rad - Tjelesna aktivnost i zdravlje starijih osoba smještenih u domu umirovljenika