Ivana Begić, Mostar

Studentica II ciklusa studija zdravstvene njege na Fakultetu zdravstvenih studija u Mostaru
Glavna sestra Klinike za onkologiju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar

Ovu profesiju sam izabrala jer veoma volim ljude. Činjenica da mogu pomoći bolesnima bila je moja vodilja.

Obrazovanje je kontinuirani proces koji traje cijeli život. Tokom drugog ciklusa studija stekla sam značajna iskustva i samopouzdanje u vještinama upravljanja ljudskim resursima i organizacije unutar sestrinske profesije. Nakon završetka studija, želim biti još veći zagovornik jačanja sestrinstva – kako na svome radnom mjestu, tako kao i nastavnik.

Smatram da sve medicinske sestre-tehničari koji obavljaju pripravički staž treba da imaju minimalna novčana primanja, a da svaka ustanova treba da zaduži i plaća educiranu visokoobrazovanu medicinsku sestru za njihov nadzor i edukaciju. To bi omogućilo da se blagovremeno prepozna kvalitet i njemu da prednost prilikom budućeg zapošljavanja pripravnika.

Školovanje bih nastavila i bez stipendije dobijene od Projekta jačanja sestrinstva u BiH, na jedini mogući način – uz kreditno zaduženje. Smatram da je projekat i dalje veoma potreban za nastavak unapređenja visokog medicinskog obrazovanja medicinskih sestara. Od domaćih vlasti očekujemo da konačno priznaju medicinske sestre kao visokoobrazovane osobe i da se naše diplome cijene po stručnoj naobrazbi.

Dodatne informacije:
Magistarski rad - Uloga liječnika obiteljske medicine u prevenciji raka