Mirela Sušac, Mostar

Studentica III ciklusa na Fakultetu zdravstvenih studija u Mostaru 
Glavna medicinska sestra imunohematološkog laboratorija u transfuzijskom centru Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Viši asistent na Fakultetu Zdravstvenih studija u Mostaru 

Ljubav prema sestrinstvu mi se javila još u djetinjstvu. Ova profesija je posebna po tome što nam daje mogućnost, zapravo privilegiju, da pomognemo ljudima onda kada im je to najpotrebnije. Bez obzira na sve teškoće sa kojima sam se susrela tokom školovanja i rada, sebe ne mogu zamisliti u nekoj drugoj profesiji.

Sestrinstvo nije statična profesija, pa medicinske sestre-tehničari moraju pratiti trendove i razvoj novih tehnologija. Postdiplomski studij mi je omogućio da napredujem i usavršavam svoje vještine, koje svakako treba nastaviti kontinuirano nadograđivati predanim radom. Želim da budem što uspješnija u onome što radim i da svoja znanja prenosim mlađim generacijama.

Medicinske sestre-tehničari će imati ključnu ulogu u promicanju i očuvanju zdravlja, pružanju zdravstvene njege i podrške za vrijeme bolesti. Sretna sam što se naša izobrazba uzdigla na akademsku razinu, a u to se ulažu silan napor i znatna financijska sredstva.

Izuzetno mi je drago što sam upoznata s radom Projekta jačanja sestrinstva u BiH/Fondacije fami koji pomaže, educira, ulaže u opremu i sestrinski kadar i nadam se da će što duže djelovati na prostoru BiH. Osobno sam počastvovana prilikom da budem član radnih grupa za usklađivanje kurikuluma prvog i drugog ciklusa sa EU standardima. Projektna stipendija mi je dala dodatni vjetar u leđa koji će pomoći da lakše i brže završim doktorske studije.

Ono što je sada važno je da se zdravstveni sistem i obrazovanje sinhronizuju, tako što će zdravstveni sistem prepoznati visoku razinu izobrazbe u sestrinstvu, sukladno zahtjevnosti radnog mjesta i složenosti poslova.

Dodatne informacije:
Diplomski rad - Uloga medicinske sestre u transfuzijskom liječenju