U oktobru 2019. godine u Atini (Grčka) je održana 110. Generalna skupština Evropskog saveza medicinskih sestara i tehničara (EFN), koji broji 36 zemalja ćlanica. Iako Bosna i Hercegovina još uvijek nije punopravni član saveza, njeni predstavnici već po četvrti put prisustvuju sjednicama generalne skupštine. Ovoj sjednici su prisustvovali i predstavnici Evropskog udruženja studenata zdravstvene njege/sestrinstva.

Jedna od tema o kojoj se diskutovalo na ovoj sjednici je potreba da se medicinske sestre i tehničari uključe u kreiranje novih digitalnih alata u zdravstvu, a da im se kroz sistem obrazovanja obezbijede potrebne digitalne vještine. Govorilo se i o preusmjeravanju težišta zdravstvenih sistema na praćenje zdravstvenih ishoda pacijenata, pri čemu bi se u obzir uzeli i doprinos medicinskih sestara-tehničara i iskustva samih pacijenata.  Članovi EFN-a su na sjednici razgovarali i o prekršajnim procedurama koje je Evropska komisija pokrenula protiv pojedinih zemalja članica Evropske unije zbog nepoštivanja EU Direktive 2013/55.

Kao evropski lider globalne NursingNow kampanje, EFN aktivno radi na promovisanju značaja profesije medicinskih sestara-tehničara, posebno u svjetlu obilježavanja 2020. godine koja je odlukom Svjetske zdravstvene organizacije proglašena godinom medicinskih sestara-tehničara i babica.

EFN je uspostavljen 1971. godine kao nezavisni glas profesije, koji danas predstavlja interese preko tri miliona medicinskih sestara-tehničara iz Evropske unije i Evrope. Misija EFN-a je da promoviše interese i osnaži položaj i djelatnost medicinskih sestara-tehničara u zemljama EU i Evrope. Članovi EFN-a su aktivno uključeni u unapređivanje profesije i posvećeni zajedničkim ciljevima, te pozitivno utiču na svakodnevnu praksu medicinskih sestara da bi se osigurala kvalitetna i sigurna zdravstvena njega i dostigli očekivani zdravstveni ishodi kod pacijenata.