Na 73. sastanku Svjetske zdravstvene skupštine SZO, održanom 18-19. maja ove godine,  Međunarodno vijeće medicinskih sestara i tehničara (ICN) je pozvalo sve zemlje članice da hitno prikupe i dostave SZO podatke o slučajevima inficiranja i smrti od COVID-19 među zdravstvenim radnicima. To će omogućiti da se zaštite životi kako medicinskih sestara, tako i stanovnika, te da budemo bolje pripremljeni za eventualni drugi talas virusa.  U svom obraćanju, ICN je opisao trenutno nepostojanje sistematičnog prikupljanja podataka od strane vlada kao „direktnu i ozbiljnu prijetnju sigurnosti javnosti kao i najdragocjenijeg resursa, medicinskih sestara-tehničara“.

Podaci koje je dosada prikupio ICN preko svojih udruženja članica su alarmantni. Ukazuju na to da stopa inficiranja ide i preko 20% u pojedinim zemljama, te da ima najmanje 360 smrtnih slučajeva među medicinskim sestrama-tehničarima. Izvršni direktor ICN-a upozorava da je stvarna situacija vjerovatno mnogo gora, te da se vjerovatno radi o hiljadama inficiranih zdravstvenih radnika i hiljadama smrtnih ishoda među medicinskim sestrama-tehničarima koje nisu evidentirane.

Stoga, ICN poziva na što hitniju akciju i prioritiziranje prikupljanja ovih podataka koji se neće prikupljati forme radi, već koristiti prilikom kreiranja budućih politika i strategija za spašavanje života i borbu protiv virusa. Javne aplauze upućene medicinskim sestrama-tehničarima mora da prati i obaveza relevantnih vlasti da ih zaštiti.