U organizaciji Udruženja zdravstvenih tehničara distrikta Brčko „Medicinar“, održan je IV simpozijum medicinskih sestara-tehničara sa međunarodnim učešćem u Brčkom od 15-17. marta 2019. godine. Učešće je uzelo 135 gostiju iz cijele BiH i regije, uključujući i predstavnike strukovnih udruženja iz oba bosanskohercegovačka entiteta.

Simpozijum je posvećen temi percepcije zanimanja medicinskih sestara-tehničara u javnosti, posebno značajnom u svjetlu aktuelnog problema iseljavanja i odlaska medicinskih sestara na rad u inostranstvo.

Prema riječima predsjednice Organizacionog odbora Fikrete Jusufović, oko 25 iskusnih medicinskih sestara je dosada napustilo brčansko zdravstvo a nastojanja su usmjerena ka tome da se ovo zanimanje uzdigne na viši nivo; da medicinske sestre ne budu samo administrativni radnici, već da puno više vremena posvećuju pacijentima.  

Predsjednik Upravnog odbora udruženja Elvedin Duran je istakao da zahvaljujući naporima rukovodstva zdravstvenog centra i Vlade, medicinske sestre imaju dobra primanja i generalno dobre uslove za rad u Brčkom. Ipak, još uvijek nemaju zasluženo mjesto u društvu.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić istakao je namjeru da se daljnjim djelovanjem na mnogim poljima olakša rad i dodatno vrednuje značaj medicinskih sestara-tehničara u zdravstvu.

Pokrovitelj simpozija je Vlada Brčko distrikta BiH, a Fondacija fami i Projekat jačanja sestrinstva u BiH su obezbijedili dio potrebnih sredstava.


Dodatne informacije:

Vijest o simpoziju objavljena na stranici - radiobrcko.ba
Vijest o konferenciji objavljena na stranici - otisak.ba