Prvi simpozij medicinskih sestara i tehničara u Federaciji BiH održan je 26-28. oktobra 2018. u Sarajevu. Ovaj događaj je okupio 261 učesnika iz 52 zdravstvene i obrazovne ustanove i NVO organizacije, kao i određeni broj inostranih gostiju
iz zemalja iz okruženja.

Učesnici su imali priliku čuti 52 predavanja i učestvovati na stručnim ILS i BLS radionicama o neposrednom i osnovnom održavanju života.  Na dnevnom redu su bile i teme koje se odnose na odlazak zdravstvenog kadra iz BiH na rad u inostranstvo i neophodno poboljšanje položaja medicinskih sestara-tehničara. Diskutovana pitanja i prezentirane teme su pokazali da u oblasti zdravstva postoji još mnogo prostora za unapređenje kako bi se pružanje usluga podiglo na nivo koji zaslužuju i pacijenti i sami zdravstveni radnici. Simpozij je bio prilika i da se uruče priznanja medicinskim sestrama-tehničarima koji su dali poseban doprinos u pružanju medicinskih usluga.

Fondacija fami/Projekat jačanja sestrinstva u BiH je bila Generalni sponzor simpozija, uz niz drugih sponzora koji su obezbijedili potrebna novčana sredstva.

Dodatne informacije:


Program simpozijuma - PDF dokument
Knjiga sažetaka - PDF dokument