U Mrkonjić Gradu je od 05. do 06. aprila 2024. godine održana dvodnevna dodatna edukacija medicinskih sestara/tehničara iz oblasti palijativne njege u Republici Srpskoj.

Cilj dodatne edukacije iz palijativne njege, kao jedne od oblasti dodatne edukacije iz zdravstvene njege u zajednici, je unaprijediti znanja, kompetencije i vještine polaznika.

Zanimljiva predavanja i vježbe održali su dr. Živko Vranješ onkolog i Silvija Gambiroža medicinska sestra Onkološke klinike Kliničkog centra Republike Srpske. Certifikate o završenoj obuci dobilo je 15 medicinskih sestara/tehničara iz domova zdravlja Čelinac, Mrkonjić Grad, Kneževo, Kotor Varoš i Šipovo.

Na osnovu eksterne evaluacije provedene u lokacijama iz prve faze Pojekta i izraženih potreba na terenu, povećan je fokus na dodatnu obuku iz palijativne njege za medicinske sestre/tehničare porodične medicine u zajednici. S tim ciljem razvijen je i od strane Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske odobren kurikulum koji se primjenjuje tokom provođenja dodatne edukacije iz oblasti palijativne njege.