Milijana Rubin je nadzorna sestra u Službi porodične medicine Doma zdravlja Prijedor. Intenzivan rad u jeku pandemije COVID-19 bio je moguć zahvaljujući podršci njenih roditelja i supruga, kao i ljubavi prema svom pozivu, kolegama i sugrađanima. Njen sedmogodišnji sin je ponosan što mu je mama zdravstveni radnik.

Od početka pandemije, Dom zdravlja Prijedor je pokrivao čak tri karantina, COVID-19 i respiratorne ambulante, trijažni punk, te pružao ispomoć na jednom od graničnih prelaza. Zajedno sa svojim kolegama, Milijana se uključila u bitku protiv virusa koja je podrazumijevala značajnu reorganizaciju rada i prilagođavanje novim protokolima.

Glavni izazov je bio sačuvati zdravlje svih zaposlenih i ne dopustiti virusu da uđe u zdravstveni sistem, a samim tim i do pacijenata od kojih su mnogi već narušenog i krhkog zdravlja. Također, veoma je važna bila dobra organizacija posla bez  iscrpljenosti zdravstvenih radnika uslijed umora i preopterećenja. „Mi smo našim pacijentima potrebni i nakon pandemije. Za nas nema odmora. I nakon pandemije moramo nastaviti raditi u punom kapacitetu“, kaže Milijana.

Milijanin radni dan je nerijetko trajao i po deset časova, pa bez podrške porodice ne bi bila u stanju dati svoj maksimum. Njeni roditelji i suprug su preuzeli na sebe sve odgovornosti vezane za nastavu na daljinu njenog sedmogodišnjeg sina, a on je „bio ponosan što mu je mama zdravstveni radnik“. Milijana priznaje da je posao medicinske sestre u doba pandemije veoma odgovoran i težak i dodaje da „Kada čovjek voli svoj posao, kolege, grad i zemlju, onda se bori svim snagama za svoju porodicu i svoje sugrađane“.

Sada je situacija već malo bolja, obzirom da više ne rade na graničnim prelazima i u karantinima. Radni dan svakako i dalje počinje planiranjem i dogovorom sa kolegama.

Milijana je zahvalna građanima Prijedora i pacijentima na strpljenju i pridržavanju  propisanih preventivnih mjera. „Neki su čak zvali da pitaju za naše zdravlje i zdravlje naših porodica. To je zaista nešto što motiviše i ispunjava nas koji se bavimo ovim poslom“, dodaje Milijana.

Građanima poručuje da budu istrajni i da se nastave pridržavati propisanih preventivnih mjera: „Na dobrom smo putu da zajedničkim snagama dejstvo virusa svedemo na minimum i naučimo živjeti sa tim“.

Zahvalna je zdravstvenim vlastima na jasnim uputstvima i radnim protokolima. „Kada imate precizne instrukcije o tome kako postupiti u datom momentu, sve je lakše. Ostalo je stvar organizacije ustanove u kojoj radite. Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić je zaista čovjek od struke i imam veliko poštovanje prema njegovom radu“, zaključuje Milijana.