Nermin Ibranović je patronažni tehničar u Domu zdravlja Zenica. Voli da pomaže ljudima, a svoju profesiju je odabrao još u osnovnoj školi. Stanovništvu i kolegama poručuje da se  nastave pridržavati preventivnih epidemioloških mjera vezanih za COVID-19 pandemiju, s obzirom na ponovno pogoršanje situacije. Smatra da bi društvo u cjelini trebalo da izvuče pouku iz trenutne pandemije i  spremnije se suoči sa sličnim kriznim situacijama u budućnosti.

Nermin priznaje da je rad tokom pandemije COVID-19 stresan: „Nakon cijelog radnog dana sa pacijentima koji su zaraženi ovim virusom, idemo kući porodicama. Razmišljanje da bismo mogli zaraziti vlastitu djecu, suprugu, majku ili oca je zaista stresno“. 

Primjetio je da ljudi generalno ili poštuju mjere u potpunosti, ili ih se uopšte ne pridržavaju čime potencijalno nanose ogromnu štetu drugima. „Izolacija i policijski sat su privremeno zaveli red, ali onog momenta kada su mjere ukinute, ljudi su se vratili na staro i evo već imamo porast broja zaraženih“, Nermin objašnjava.

Stoga, stanovništvu, ali i svojim kolegama preporučuje da i dalje ozbiljno pristupaju kompletnoj situaciji, budu na oprezu i pridržavaju se preventivnih epidemioloških mjera. Pravilno nošenje maski je od posebnog značaja.  

Društvo bi trebalo da izvuče pouku i sve ovo shvati kao generalnu probu za ubuduće“, poručuje nam Nermin. Da bismo bili spremniji za eventualne slične krizne situacije u budućnosti, u zdravstvu su potrebne jasne pisane procedure, više edukacije za medicinsko osoblje i pooštrena kontrola pridržavanja propisanih mjera. Zalihe medicinske opreme za brzo reagovanje, timovi u pripravnosti i ambulante kao što su trenutno COVID-19 ambulante još su neki od preduslova. Edukacija kompletnog stanovništva, pa čak i djece u školama i vrtićima, o dezinfekciji i korištenju maski je također jedna od mogućih mjera.
Ako se u budućnosti opet pojavi slična krizna, potrebno je sve uraditi da se spriječi razboljevanje zdravstvenih radnika. Jer ako se to desi, neće biti nikoga da pomogne pacijentima“, poručje Nermin.