Sandra Milošević je medicinska sestra u Domu zdravlja Bijeljina. Trenutno je zadužena za trijažne preglede pacijenata u domu zdravlja i za dežurstva u karantinu gdje su smješteni pacijenti zaraženi koronavirusom. Iako taj zadatak nije nimalo lak i nosi svoje rizike, Sandra je ponosna na to što može pomoći svojim sugrađanima. Pokreću je jaka volja, moral i ljudske vrijednosti koje se nisu izgubile uprkos pandemiji.

Prva karika u borbi protiv virusa korona u lokalnim zajednicama su domovi zdravlja. Već od početka epidemije u našoj zemlji, poslovi u Domu zdravlja Bijeljina su reorganizovani, uz obavezne trijažne preglede prije samog ulaska u zdravstvenu ustanovu. U karantinskom prostoru koji je određen za smještaj oboljelih osoba od Kovida-19 organizovana su dežurstva uz  medicinski nadzor.

Svakako da taj zadatak nije nimalo lak. Da bi pomogli onima kojima je i u vrijeme pandemije pomoć najpotrebnija, medicinske sestre-tehničari bez oklijevanja, ostavljaju kući svoje najmilije, istovremeno brinući i za njihovo zdravlje. Svjesni da rizikuju svoje živote, svi su ipak na svojim radnim mjestima.  „Niko nije ni slutio kakva će pandemija zadesiti planetu i koliki će se teret svaliti na pleća medicinara. Medicinske sestre-tehničari su stub zdravstvenog sistema na kojima je i u redovnim okolnostima veliki teret. U doba epidemije, radimo pod dodatnim pritiskom i stresom i u strahu da ćemo zarazu prenijeti na svoju porodicu. Nije lako, ali izdržaćemo, prije svega jer volimo svoj posao i posvećeni smo svojim pacijentima“, ističe Sandra.

Ponosna je što je dio zdravstvenog sistema a kao medicinskoj sestri najveća joj je nagrada pomoći čovjeku i spasiti život. „To je misao koja me vodi kroz svakodnevni rad i u postojećoj situaciji mi daje snagu da nastavim da se borimo za građane, svoje porodice i sebe“.

Sandra naglašava posebnu važnost timske saradnje svih zdravstvenih radnika, ali i saradnje sa pacijentima: „Medicinski radnici i u složenim i teškim uslovima funkcionišu kao tim zajedno sa svojim pacijentima, od čije odgovornosti i iskrenosti i zavisi tok epidemije. Dodatnu hrabrost i snagu pronalazimo u osmjehu i zahvalnosti koje dobijamo od naših pacijenata“.

 „Molim građane i sve one koji ovo čitaju da poštuju ono što radimo i da ostanu kod kuće i štite sebe i svoje ukućane, kako bismo se svi zajedno izborili sa epidemijom i zdravi vratili u normalne tokove života“, poručuje Sandra za kraj.