Tatjana Mikić radi kao medicinska sestra porodične medicine u Domu zdravlja Prnjavor. Svoje zanimanje ne smatra samo poslom, već pozivom za koji je neophodna ljubav prema ljudima.

Tatjana priznaje da je na samom početku pandemije bilo teško: „Nismo bili spremni za nešto ovako, a sve se razvijalo veoma brzo. Ipak, uz dobru organizaciju uspjeli smo odgovoriti na potrebe pacijenata, a pri tom zaštiti i njihovo i svoje zdravlje“. Vanredne okolnosti su zahtijevale reorganizaciju poslova i prilagođavanje novim protokolima. Tatjana je obavljala dežurstva u republičkom karantinu i u respiratornoj ambulanti u sklopu doma zdravlja, kao i kućne posjete pacijentima. Istovremeno, ova situacija je potvrdila važnost dobre organizacija posla i dogovora sa kolegama, ali i lijepe riječi i međusobne podrške.

Situacija je sada malo  lakša , obzirom na to da nema rada u karantinima, te da su pacijenti manje uplašeni i priviknuti na ličnu zaštitnu opremu zdravstvenih radnika. Već su dosta informisani o načinu prenošenja virusa, zaštiti i simptomima, a iskreni su i kod davanja anamneze. Tatjana ipak dodaje da su „i pacijenti i zdravstveni radnici još uvijek  pod velikim pritiskom, pa je vrlo važno da i dalje imamo razumijevanje jedni za druge“. Podjednako je važno i da svi poštujemo propisane mjere, što i nije tako teško. „Ništa ne traje vječno, pa neće ni ovo. Potrebno je samo malo discipline i strpljenja“, poručuje nam Tatjana.

Tatjana je zahvalna zdravstvenim vlastima i upravi doma zdravlja na obezbjeđenoj neophodnoj ličnoj zaštitnoj opremi, uputstvima i podršci. „Medicinske sestre i tehničari su stub zdravstvenog sistema i vrlo je važno da ostanemo fizički zdravi, psihički stabilni i složni kako bismo nastavili pomagati našim pacijentima“, zaključuje Tatjana.