Međunarodni dan medicinskih sestara-tehničara (12. maj) je ove godine obilježen u svijetu pod sloganom  „Sestrinstvo - glas koji vodi: ulaganjem u sestrinstvo i poštovanjem prava do globalnog zdravlja“.

U nastavku su ključne poruke Međunarodnog vijeća medicinskih sestara-tehničara (ICN).

Medicinske sestre-tehničari čine većinu radne snage u zdravstvu. Oni igraju vitalnu ulogu u pružanju zdravstvenih usluga: od rođenja do smrti, nezaraznih do zaraznih bolesti, od mentalnog zdravlja do hroničnih stanja, u bolnicama, zajednicama i domovima, medicinske sestre-tehničari pružaju dostupnu, pristupačnu, holističku njegu za sve.

Potrebno je zaštiti, podržati i ulagati u ovu profesiju kako bi se osnažili zdravstveni sistemi i odgovorilo na potrebe pojedinaca i zajednica, sada i u budućnosti.

Nema zdravlja bez medicinskih sestara-tehničara i drugih zdravstvenih radnika!

Od 2012. godine projekat „Jačanje sestrinstva u Bosni i Hercegovini (ProSes)“ pruža intenzivnu podršku partnerima iz zdravstvenog i obrazovnog sistema u oblastima vezanim za sestrinstvo kao što su regulatorni mehanizmi, standardizacija usluga, edukacije medicinskih  sestara-tehničara i osnaživanja profesionalnih udruženja medicinskih sestara-tehničara. Projekat finansira Vlada Švicarske, a provode Fondacija fami (BiH) i Ženevske univerzitetske bolnice.

Ovo su neki od doprinosa projekta osnaženju i jačanju kapaciteta medicinskih sestara-tehničara.

ProSes letak

ProSes letak I strana.

ProSes letak

ProSes letak II strana.