Obilježen Međunarodni dan i godina medicinskih sestara-tehničara 2020

Ovogodišnji Međunarodni dan medicinskih sestara-tehničara je poseban. Značaj i potreba da se ulaže u sestrinsku profesiju je jasnija više nego ikada ranije ne samo u BiH, već i cijelom svijetu. Projekat jačanja sestrinstva je čestitao i poručio medicinskim sestrama: „Jednom kad sve ovo prođe, pamtićemo da ste bili tu za nas“.

Obilježavanje Međunarodnog dana medicinskih sestara-tehničara 2020 pod sloganom „Sestrinstvo – glas koji vodi: sestrinstvom do zdravlja u svijetu“ je posebno iz dva razloga: obilježava se u godini koju je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila Međunarodnom godinom medicinskih sestara-tehničara i babica, a u kojoj je zbog pandemije COVID-19 značaj medicinskih sestara postao očigledniji nego ikada prije.

Medicinske sestre-tehničari su najbrojniji zdravstveni radnici koji čine skoro 60% radne snage u zdravstvu. U svijetu ih ima blizu 30 miliona, a u BiH oko 20.000. Imaju ključnu ulogu u promociji zdravlja, prevenciji bolesti, pružanju primarne i specijalističke zdravstvene zaštite i palijativne njege. Najbliži su pacijentu, a često su i prvi zdravstveni radnici sa kojima pacijenti ostvaruju kontakt.  Sposobne, kvalifikovane i prepoznate medicinske sestre-tehničari su najbolji partneri za očuvanje i poboljšanje našeg zdravlja. Od početka širenja novog koronavirusa, medicinske sestre-tehničari u BiH i u cijelom svijetu obavljaju neprocjenjiv posao. Pokazali su hrabrost, saosjećanje i brigu, radeći prekovremeno i rizikujući vlastite živote.

Projekat jačanja sestrinstva u Bosni i Hercegovini (ProSes) je čestitao, zahvalio i pružio podršku medicinskim sestrama-tehničarima porukom: „Jednom kad sve ovo prođe, pamtićemo da ste bili tu za nas“. Poruka je prikazana na LED ekranima tržnih centara i reklamnih panoa u Banjaluci, Bijeljini, Brčkom, Tuzli, Mostaru, Doboju, Zenici, Posušju, Istočnom Sarajevu i Sarajevu, te video projekcijama na fasadi sarajevske Opće bolnice i banjalučkog Banskog dvora.

Da bi se odgovorilo na vanredne situacije kao što je trenutna, kao i na rastuće zdravstvene potrebe stanovništva, neophodno je kontinuirano ulaganje u sestrinsku profesiju. To podrazumijeva poboljšanje položaja i uslova rada, bolje obrazovanje, nova radna mjesta, snažnije sestrinske organizacije i lidere u ovoj profesiji i njihovo učešće u planiranju zdravstvenih politika. Iako su za to svakako potrebna dodatna finansijska ulaganja, ona će se vratiti kroz poboljšano zdravlje stanovništva i jaču ekonomiju. Ako već do sada nije bilo potpuno jasno da je potrebno odati priznanje i dodatno osnažiti ovu profesiju, COVID-19 pandemija je to nesumnjivo potvrdila.