Na Međunarodni dan medicinskih sestara-tehničara, 12. maja, u sali Doma kulture Brčko održana je promocija priručnika standardnih operativnih procedura (SOP) u oblasti zdravstvene njege uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Federalnog ministarstva zdravstva, Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta i Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC). Po okončanju promocije, održana je koordinirana pokazna vježba Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH, Odjeljenja za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH, JZU „Zdravstveni centar Brčko“, Crvenog krsta/križa Brčko distrikta i Udruženja zdravstvenih tehničara „Medicinar“. Na Trgu mladih upriličeno je mjerenje nivoa šećera u krvi, krvnog pritiska i savjetovanje građana.

Obilježavanje ovog važnog dana je ujedno bila i prilika da zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu uručimo priručnike sa standardnim operativnim procedurama za medicinske sestre-tehničare, kao i da se predstave i ostali doprinosi projekta osnaživanju sestrinske profesije i jačanju kapaciteta medicinskih sestara-tehničara kako bi bolje služili stanovništvu, jednostavno zato što „nema zdravlja bez zdravstvene radne snage“. Priručnici su izrađeni u okviru ProSes projekta s ciljem da unaprijede sigurnost i kvalitet usluga koje pružaju medicinske sestre-tehničari. Upravo su medicinske sestre-tehničari izradili ove priručnike i koristiće ih kao podršku u svom svakodnevnom radu. Do sada je izrađeno pet priručnika sa 290 procedura za primarni, sekundarni i tercijarni nivo zdravstvene zaštite. Pored štampane forme, priručnici su sad dostupni i u e-formatu prilagođenom za upotrebu na android uređajima.

O Međunarodnom danu medicinskih sestara-tehničara (12. maj)

“U posljednjih 10 godina Vlada Švicarske je obezbijedila značajna sredstva za razvoj sestrinstva u Bosni i Hercegovini. Zašto smo to uradili? Zato što smo uvjereni da je ulaganje u reformu sestrinske profesije ulaganje u razvoj te zemlje. To ulaganje namijenjeno je poboljšanju kvaliteta zdravstvene zaštite dostupne u zemlji, posebno za ugroženu populaciju. Rezultati postignuti do sada su ohrabrujući. Danas, više od milion osoba ima pristup proširenom obimu usluga zdravstvene njege u zajednici, više od 140 000 ugroženih osoba je dobilo te usluge, a više od 28 000 osoba je obuhvaćeno programima prevencije hroničnih nezaraznih bolesti. Međutim, ostaje još dosta toga da se uradi u okviru reforme s ciljem transformacije zdravstvenih sistema i izgradnje snažnog i visoko kvalifikovanog kadra medicinskih sestara i tehničara i zaštite njihovih  prava”, izjavio je Laurent Ruedin, šef zdravstvenog sektora i regionalni savjetnik za socijalnu inkluziju Ambasade Švicarske u Bosni i Hercegovini.

„Shvatajući značaj i ulogu medicinskih sestara i tehničara u zdravstvenom sistemu Republike Srpske, zadovoljstvo mi je da konstatujem da se i kod nas, kao i u svijetu, sestrinstvo shvata kao važan i neodvojiv dio zdravstvenog sistema, prepoznatljiv po svom programu djelovanja. Zdravstvena njega podrazumijeva i učestvovanje medicinskih sestara i tehničara u kreiranju zdravstvenih politika, ujednačavanju standarda rada i uopšte osnaživanju ove profesije, koja zahtijeva stalnu edukaciju i napredovanje. Upravo u tim okvirima zajednički smo prepoznali šta je potrebno medicinskim sestrama i tehničarima u našim zdravstvenim ustanovama i primjenili kroz brojne aktivnosti u okviru Projekta “Jačanje sestrinstva u Bosni i Hercegovini”, koji nam je donio značajne pomake na unapređenju zdravstvenih usluga za naše pacijente. Na tome smo zahvalni Vladi Švajcarske koja podržava ovaj projekat“, poručio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske dr Alen Šeranić i čestitao svim medicinskih sestrama i tehničarima njihov međunarodni praznik. 

Izjava pomoćnika federalnog ministra zdravstva, dr. Gorana Čerkeza povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara-tehničara:

„Medicinske sestre i tehničari predstavljaju jedan od glavnih stubova zdravstvenog sustava. Njihova važnost posebno je prepoznata tijekom pandemije COVID-19, gdje su svojim kompetencijama i predanošću značajno doprinijeli u rješavanju posljedica najveće zdravstvene krize, te dokazali svoju humanost i požrtvovanost, kao i nesebičan trud za dobrobit bolesnika. Međutim, medicinske sestre i same bi morale uložiti napor kako bi se organizirale u federalnu komoru, te značajnije promovirale struku i ostvarile bolju suradnju s Federalnim ministarstvom zdravstva“.