U periodu od 14-16. oktobra 2022. u Sarajevu je održana trodnevna konferencija pod nazivom „Sestrinstvo: jedna profesija, mnogo uloga“. Na konferenciji su predstavljeni dosadašnji rezultati i postignuća projekta. Skup je okupio preko 300 medicinskih sestara-tehničara, predstavnika resornih ministarstava, rukovodioca zdravstvenih ustanova i studenata zdravstvene njege. Ovim je ujedno završena druga i najavljena treća faza projekta.

„Sestrinstvo je jedna od najvažnijih karika sistema zdravstva u kontekstu ljudskih resursa, obima i važnosti posla koji obavljaju, te će u narednom periodu sigurno biti potrebna značajna ulaganja u daljnji razvoj sestrinstva. Tokom projekta jačanja sestrinstva postavljeni su snažni temelji unapređenja struke, kako kroz edukacije, standardizaciju procesa, jačanje patronažne službe, te vještina kao što je komunikacija, što je jedan od osnovnih alata medicinskih sestara. To otvara mogućnosti boljeg oporavka pacijenta, što i jeste jedna od ključnih uloga medicinske sestre. Naglasio bih također da smo sve radili uz jako partnerstvo Vlade Švicarske, Fondacije fami i Ženevske univerzitetske bolnice. Uspješno okončani dosadašnji procesi stvaraju preduvjete za nastavak zajedničkog djelovanja i razvoja sestrinstva u trećoj fazi projekta“, istakao je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez.

„Projekat jačanja sestrinstva je pokrenuo brojne procese, promijenio način na koji se gleda na ulogu sestara i tehničara i skrenuo pažnju šire javnosti na ovu profesiju. Sestrinska profesija sada ima jasan put kojim ide, a naša uloga je da im taj put učinimo prohodnim i da ih podržimo. U drugoj fazi projekta nastavili smo sa jačanjem sestrinstva u zajednici, nabavci potrebne opreme za pružanje zdravstvenih usluga polivalentne patronaže i jačanje kompetencija kroz izradu „Smjernica za uvođenje sestrinstva u zajednici na nivou lokalnih zajednica u Republici Srpskoj“, naveo je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Tokom prethodnih deset godina, Švicarska je podržala jačanje uloge medicinskih sestara-tehničara u zdravstvenom sistemu BiH. Zašto smo to uradili? Zato što smo ubijeđeni da je ulaganje u reformu sestrinstva ulaganje u razvoj BiH. Snažna sestrinska profesija može značajno doprinijeti unapređenju zdravstvenih usluga i kvaliteta života pacijenata. Međutim, mnogo toga ostaje da se još uradi po pitanju reforme kako bi se izgradila prilagodljiva i kvalifikovana sestrinska radna snaga i zaštitila prava medicinskih sestara-tehničara”, poručio je Siroco Messerli, direktor za saradnju pri Ambasadi Švicarske u BiH.

„Današnja konferencija je pružila mogućnost da se predstave dostignuća, razmjene iskustva i razgovara o budućnosti sestrinske profesije u BiH. Tokom prethodnih deset godina, preko 6000 medicinskih sestara-tehničara je prošlo obuke za stručno usavršavanje, revidirani su nastavni planovi i programi i opremljeni kabineti kliničkih vještina na osam fakulteta zdravstvene njege, dodijeljene stipendije za 65 studenata master i doktorskih studija zdravstvene njege, a 352 medicinskih sestara-tehničara iz 22 opštine završilo obuku za rad u zajednici“, izjavio je koordinator projekta Eldin Fišeković.