U organizaciji Fondacije fami i Federalnog ministarstva zdravstva,  od 9.11. do 12.11.2023. u Sarajevu je upriličena edukacija „Komunikacija u zdravstvu“ za glavne medicinske sestre/tehničare JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo. Medicinske sestre/tehničari su kroz pozitivnu energiju i motivisanost iskazali zainteresovanost za dodatno unapređenje znanja.

Dobro poznati predavači i stručnjaci iz ove oblasti prim.dr. Goran Čerkez pomoćnik federalnog ministarstva zdravstva, Irina Rizvanović psihologinja/psihoterapeutkinja, prof.dr. Nermina Mujagić i Zlatan Peršić tokom četiri dana, uz brojne vježbe i radionice podijelili su svoja znanja i iskustva, kada su u pitanju komunikacijske vještine u zdravstvu.

Tokom četiri dana, najviše se govorilo o tome, šta je komunikacija, koliko se komunicira riječima a koliko neformalnim kanalima, govorom tijela, izrazom lica, osmijehom, karakterom? Zbog čega je i koliko komunikacija sa pacijentima važna za ishode liječenja? Kako unaprijediti internu komunikaciju u timovima?

Obzirom na to da sa pacijentima najviše vremena provode medicinske sestre/tehničari, veoma je važno da baš oni jačaju svoje vještine u oblasti komunikacije.

U okviru komponente C Projekta jačanje sestrinstva u BiH, koja se bavi razvojem menadžerskih i liderskih sposobnosti medicinskih sestara/tehničara, kontinuirano se provode edukacije s ciljem jačanja menadžerskih vještina.