Edukacija „Razvoj menadžerskih vještina u sestrinstvu“ održana je u mjestu Borje kod Teslića od 31.8 – 3.9.2023. Edukaciju posvećenu glavnim medicinskim sestrama/tehničarima iz Republike Srpske sa svih nivoa zdravstvene zaštite organizovali su Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Fondacija fami. Učesnici su bili predstavnici bolnica Gradiška, Prijedor, Istočno Sarajevo, Zvornik, Univerzitetske bolnice u Foči, Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, Klinike Kostić, domova zdravlja Prijedora i Gradiške kao i Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara. Edukacija ima za cilj jačanje menadžerskih vještina glavnih medicinskih sestara/tehničara a stečena znanja primjenjivat će na svom radnom mjestu i u pružanju usluga pacijentima.

Tokom četiri dana govorilo se o važnim temama kao što su uticaj savremenih trendova u zdravstvenoj zaštititi na menadžment u sestrinstvu, izazovima i motivaciji u menadžmentu sestrinstva, upravljanju ljudskim resursima, komunikaciji medicinske sestre u menadžmentu, planiranju u sestrinstvu, krizna komunikacija u zdravstvu, te uticaj savremenih trendova u zdravstvenoj zaštiti na menadžment u sestrinstvu.

U okviru Projekta jačanje sestrinstva u Bosni i Hercegovini, koja se bavi razvojem menadžerskih i liderskih sposobnosti medicinskih sestara/tehničara, planiran je niz edukacija s ciljem jačanja menadžerskih vještina medicinskih sestara/tehničara na svim nivoima zdravstvene zaštite. Svoje znanje, iskustvo ali i savjete s učesnicima na ovim edukacijama podijelili su pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske prim. dr. Milan Latinović, viši stručni saradnik za sestrinstvo u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Mirjana Janković, načelnik odjeljenja za porodičnu i dječiju zaštitu u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Branka Sladojević, direktor Bolnice „Sveti Vračevi“ Bijeljina prof. dr. Zlatko Maksimović,
pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove na UKC Republike Srpske prof. dr. Zvezdana Rajkovača, pomoćnik generalnog direktora za zdravstvenu njegu na UKC Republike Srpske Slađana Vranješ, menadžer Projekta Jačanje sestrinstva u BiH Eldin Fišeković i menadžerice projektnih komponenti A i C, Ena Bučan i Adela Beriša - Fazlagić.