Fondacija fami je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Federalnim ministarstvom zdravstva organizovala od 10. do 12. maja u Neumu konferenciju povodom obilježavanja Međunarodnog dana medicinskih sestara i tehničara 12. maja. 

Tokom trodnevne konferencije, učestvovalo je više od 200 medicinskih sestara/tehničara, predstavnika resornih ministarstava i rukovodilaca zdravstvenih ustanova.

Upriličena su brojna izlaganja i panel diskusije domaćih i regionalnih medicinskih sestara/tehničara.

U proteklih 12 godina, Švicarska podržava jačanje profesije medicinskih sestara i tehničara u BiH. Kao rezultat, preko 1,1 milion ljudi, uključujući 150.000 ugroženih, dobilo je pristup proširenim i kvalitetnim uslugama njege u zajednici. Više od 31.000 ljudi učestvovalo je u programima promocije zdravlja i prevencije nezaraznih bolesti.

"I dalje ostajemo predani poboljšanju zdravstvenih usluga, poticanju otporne i visoko kvalificirane radne snage i zaštiti prava medicinskih sestara. Na Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara slavimo i priznajemo njihov izniman doprinos", poručila je Katharina Nydegger, voditeljica Sektora za zdravstvo pri Ambasadi Švicarske u BiH tokom konferencije o sestrinstvu u Neumu.