Konkurs za dodjelu stipendija studentima zdravstvene njege koji dolaze iz nerazvijenih i izrazito nerazvijenih općina/opština je završen dodjelom stipendija za 8 medicinskih sestara-tehničara. Zaključno sa novembrom 2022, projekat je podržao ukupno 71 studenta na studijama zdravstvene njege na javnim fakultetima u BiH, te obezbijedio sredstva za 149 semestara studija u ukupnom iznosu od 197.400,91 KM. Pomažući akademski razvoj profesije i jačanje obrazovnog sistema, projekat i na ovaj način doprinosi unapređenju kvaliteta zdravstvenih usluga u BiH.

Po uzoru na zemlje EU, obrazovanje medicinskih sestara-tehničara se i u BiH podiže na veći nivo, pa medicinske sestre-tehničari dobivaju mogućnost akademskog napretka. Prve dodiplomske studije zdravstvene njege u BiH su uvedene 2002. godine, a danas postoje na devet javnih visokoobrazovnih ustanova. Nakon njih,  krenulo je uvođenje Master i doktorskih studija.

Iako u prelaznom periodu prve generacije magistara i doktora sestrinstva/zdravstvene njege obrazuju većim dijelom ljekari, nakon završetka II ili III ciklusa studija medicinske sestre bi trebale biti birane u akademska zvanja. Njihov broj polako raste, te već sada imamo medicinske sestre izabrane u nastavnička zvanja profesora i docenata koje su ušle u proces nastave. Za adekvatan prenos znanja budućim generacijama studenata, neophodan je dovoljan broj ovakvog nastavnog kadra. Tek onda kada medicinske sestre-tehničari budu većinski predavači na ovim visokoobrazovnim ustanovama, imaćemo sistem obrazovanja usklađen sa EU Direktivom i standardima.

Medicinske sestre-tehničari igraju ključnu ulogu u pružanju zdravstvene njege građanima malih i izoliranih zajednica diljem Bosne i Hercegovine. One najčešće ostvaruju prvi, a nekada i jedini kontakt sa korisnicima zdravstvene zaštite u nerazvijenim područjima. S evidentnim porastom potražnje za zdravstvenim radnicima općenito, raste i potreba za medicinskim sestrama-tehničarima u ovim područjima. Više nego ikada prije, studenti sestrinstva koji dolaze iz nerazvijenih i izrazito nerazvijenih općina
mogu pronaći prilike za zaposlenje u svom rodnom mjestu i na taj način poboljšati zdravstvene ishode svoje lokalne zajednice.

Od 2017. godine projekat je podržao ukupno 71 medicinsku sestru, te pokrio troškove školarine za jedan ili više semestara po medicinskoj sestri, u iznosu od 50-100% ukupnih troškova. Obezbjeđena su finansijska sredstva za ukupno 149 semestara. Dodjelom stipendija za 3 studenta bachelor i 5 studenata master studija zdravstvene njege u 2022. godini, projekat je okončao ovu vrstu podrške.  

Kratak pregled dodjeljenih stipendija se nalazi na našoj web stranici.